Home / NOVOSTI / Društvo / Preminuo legendarni fudbaler Slobodan Santrač

Preminuo legendarni fudbaler Slobodan Santrač

Legendarni jugoslovenski fudbaler Slobodan Santrač preminuo je u subotu u 70. godini.

Santrač je rođen 1. jula 1946. u Koceljevi, bio je selektor jugoslovenske reprezentacije od 1994. do 1998. i trener makedonske fudbalske reprezentacije 2005.

Relativno sitan za centarfora (171 cm, 66 kg), imao je sposobnost da se u šesnaestercu uvijek dobro postavi. Fudbal je počeo da igra u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca, gdje je prema ličnoj evidenciji na 46 utakmica postigao 56 golova

Zatim odlazi u Metalac iz Valjeva, gdje je u početku igrao halfa. U ljeto 1962. prvi put je zaigrao za prvi tim, a prvi put kao centrafor je igrao na kup utakmici protiv beogradskog Dušanovca, kada je postigao šest golova. U proljeće 1965, dok je još imao pravo da igra za omladinsku ekipu, na četvrtfinalnoj utakmici Omladinskog kupa Metalac-Partizan (4:0) postigao je sva četiri pogotka.

 

U drugoj polovini sezone 1977/78. prešao je u FK Partizan s kojim je osvojio titulu prvaka države i trofej pobjednika Srednjoevropskog kupa. Poslednji, 218. ligaški gol Santrač je postigao kao član zemunske Galenike 10. juna 1983. na utakmici protiv Budućnosti u Podgorici (1:1). U Galenici je i završio karijeru.

Pravo igranja u inostranstvu Santrač je stekao 1974. kada ga je OFK Beograd prodao ciriškom Grashoperu za 300 000 švajcarskih franaka. Za 22 mjeseca nastupanja u Grashoperu Santrač je postigao 29 golova. Na utakmici protiv ekipe Zorlicon (10:1) postigao je devet golova čime je izjednačio svoj rekord sa utakmice Metalac – Kolubara (14:1).

Kada se uračunaju sve utakmice koje je Santrač odigrao (pionirske, omladinske i prve ekipu timova za koje je nastupao, tim JNA, utakmice za sve selekcije SFRJ i takmičenja za Kup UEFA i Kup Sajamskih gradova) dobija se broj od 1359 utakmica na kojima je Santrač postigao 1301 pogodak.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com