SUDBINA JE UKRSTILA PUTEVE PERICI I JELENI: Ona je na Facebooku tražila bubreg, on je ponudio svoj! - Volim Podgoricu

SUDBINA JE UKRSTILA PUTEVE PERICI I JELENI: Ona je na Facebooku tražila bubreg, on je ponudio svoj!

Sudbina je na neobičan način ukrstila puteve Perice Vujovića iz Arilja i Jelene Milovanovič iz Smederevske Palanke. Perica je, iako Jelenu prvi put vidi, odlučio da joj donira bubreg.

Upoznali su se preko društvene mreže nakon što je Jelena, koja je rođena s jednim bubregom, što je saznala tek prije osam godina, kada je otišla kod ljekara zbog hronične bolesti, riješila da uzme stvar u svoje ruke. Zdravstveno stanje joj se pogoršavalo iz dana u dan, bila je više od godinu dana na listi za transplantaciju, ali donora nije bilo. Uslijedio je apel preko društvenih mreža, na koji je odgovorio Perica, s kojim se Jelena mjesecima dopisivala, a tek juče upoznala.

“Na listi čekanja sam duže od godine, ali do sada me niko iz bolnice nije kontaktirao. Vjerujem da je to jer imam rijetku krvnu grupu. Trebalo je da mi donor bude otac, čak smo kompatibilni, međutim, ispostavilo se da zbog nečeg ipak ne može. U želji da što prije ozdravim jer imam malu ćerkicu, počela sam da pišem apele na Facebooku”, priča Jelena.

Iznenađujuće, javilo joj se više ljudi, među kojima i Perica, koji ima istu krvnu grupu, ali je potrebno još analiza da bi se utvrdilo da li su kompatibilni.

“Jelenina priča me je pogodila iz ličnog iskustva jer će i mom sinu Marku sjutra ili za koju godinu biti neophodna transplantacija srca. U šestom mjesecu ustanovljena mu je diletativna kardiomiopatija, ekstremno uvećanje lijeve srčane komore. Ljekar u Tiršovoj rekao nam je da je Marko potencijalni kandidat za transplantaciju. Da li će to biti za pet, deset ili 20 godina, to će se desiti. Volio bih da znam da će neko tada potpisati dozvolu za doniranje organa mom djetetu”, kaže Perica za Alo.

Na tom putu stoji Zakon o transplantaciji organa koji dozvoljava da donori budu samo srodnici do trećeg koljena, što Jelena i Perica nijesu znali. Oni su se juče sastali s poslanikom Dušanom Milisavljevićem i održali konferenciju da bi pokušali da apeluju na izmjenu zakona. Transplantacija bi eventualno mogla da se obavi u Turskoj, koja to dozvoljava, ali operacija s obezbijeđenim donorom košta između 25.000 i 30.000 eura, koje ni Jelena ni Perica nemaju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com