PODGORICA Djeca heroji poručila: Odustajanje nije opcija! Bori se! - Volim Podgoricu

PODGORICA Djeca heroji poručila: Odustajanje nije opcija! Bori se!

Roditelji djece oboljele od malignih bolesti ne treba da gube nadu, jer u 80 odsto slučajeva bolest je izliječiva ukoliko se otkrije na vrijeme, poručeno je danas na manifestaciji Zlatni baloni za zlatne borce.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje roditelja djece oboljele od dječjeg kancera Fenix Crna Gora, povodom 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele i lječene od raka.

Pedijatar-hematolog u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Maja Kavarić, kazala je da se godišnje u Crnoj Gori registruje 20 novih slučajeva djece oboljele od malignih bolesti.

.

„Ono što bi bila poruka današnjeg skupa jeste da se maligne bolesti danas liječe. Roditelji ne treba da gube nadu jer se više od 80 odsto djece izliječi. To su bolesti koje se liječe, i mora da se vjeruje u to“, rekla je Kavarić.

Ona je rekla da se u Crnoj Gori ne sprovodi sva dijagnostika za maligne bolesti, jer to, kako je pojasnila, nije isplativo, s obzirom na broj stanovnika.

„Inicijalni dio dijagnostike obavi se u Institutu za majku i dijete ili u Dječijoj klinici u Beogradu, a ostali dio liječenja može da se sprovodi u Crnoj Gori. Najveći dio bi mogao da se sprovodi kod nas, tako da KCCG raspolaže sa potrebnom aparaturom i lijekovima“, kazala je Kavarić.

..

Predsjednica Udruženja Fenix, Dijana Stojanović, rekla je da ta nevladina organizacija četvrti put obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječe od raka u Crnoj Gori.

„Simbolično šaljemo poruku svoj djeci koja se liječe da smo uz njih i da im pružamo podršku. Ove godine taj datum obilježavamo dva dana. Danas ćemo pisati poruke djeci, koje ćemo sa zlatnim balonima slati u nebo. Sjutra ga obilježavamo u Herceg-Novom gdje će biti okrugli sto“, navela je Stojanović.

Sjutra veče, kako je najavila, biće održana košarkaška utakmica Budućnost Voli – Igokea, a sav prihod od prodaje ulaznica ići će Udruženju Fenix.

„Taj gest bi trebalo da služi kao primjer i ostalim društveno-odgovornim firmama da pođu u dječije bolnice, vide kakvo je stanje i ulože novac u renoviranje Odjeljenja dječije hematologije“, poručila je Stojanović.

Prema njenim riječima, današnje poruke biće upućene djeci oboljele od kancera i njhovim roditeljima da se bore, izdrže i da imaju vjeru u sebe.

..

„Roditeljima su ove poruke podrška da imaju puno snage, jer djeci mnogo znači za izliječenje“, istakla je Stojanović.

Igrač Košarkaškog kluba Budućnost Voli, Suad Šehović, kazao je da će sjutrašnja utakmica sa Igokeom biti „više od utakmice“, jer sav prihod odlazi u dobrotvorne svrhe.

„Pozivam sve ljude dobre volje da sjutra veče kupe kartu i učestvuju, jer sa tim malim prihodom možemo učiniti dosta toga, možemo spasiti nekome život ili ga produžiti“, poručio je Šehović.

Učesnici manifestacije su šetali od Trga Reublike do spomenika na brdu Gorica, gdje su učestvovali u performansu „Otjerajmo mRAK“, nakon kojeg su puštali poruke ohrabrenja sa zlatnim balonima.

(rftcg.me/Foto: PR Centar)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com