SLAVIMO SVETOG TRIFUNA: Evo šta znači kad na ovaj dan padne kiša, a šta ako je sunčano! - Volim Podgoricu

SLAVIMO SVETOG TRIFUNA: Evo šta znači kad na ovaj dan padne kiša, a šta ako je sunčano!

Sveti Trifun živio je u trećem vijeku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili vrlo pobožni i tu pobožnost su prenijeli i na svog sina.U svom životu bavio se čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj vjeri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je svojim molitvama liječio mnoge bolesnike od raznih bolesti.

Po predanju Sveti Trifun, je između ostalih iscelio i Gordu, ćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke teške duševne bolesti, koju nijedan ljekar nije mogao da izliječi.

Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdijelio siromasima. Za vrijeme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

Pravoslavna crkva, vjerujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih usjeva.

Postoji vjerovanje, ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, bice kišna i rodna godina, ako je vedro, godina ce biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.

VJeruje se da Sveti Trifun štiti lozu od grada i štetočina i da tog dana treba da otpočne rezidba jer kreću voćni sokovi. U nekim krajevima se vezuje za zaštitu od glodara pa postoji običaj otvaranja ormara preko noći.

Postoji vjerovanje da Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi.

1 komentar

  1. I’d have to consult with you here. Which isn’t something I usually do! I like reading an article that can make people feel. Also, many thanks for allowing me to comment!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com