BORBA ZA AERODROM: Taksisti tvrde da je posao namješten “Rojal Plus-u” - Volim Podgoricu

BORBA ZA AERODROM: Taksisti tvrde da je posao namješten “Rojal Plus-u”

Je li na po­mo­lu rje­ša­va­nje pro­ble­ma pru­ža­nja tak­si uslu­ga na pod­go­rič­kom aero­dro­mu vi­dje­će se na­kon što Aero­dro­mi Cr­ne Go­re pot­pi­šu ugo­vor sa „Ro­jal Plu­som” ko­ji je na dru­gom jav­nom po­zi­vu za za­kup 14 par­king po­zi­ci­ja, od 30. ok­to­bra pro­šle go­di­ne, iza­bra­n za naj­po­volj­ni­jeg po­nu­đača?

U to­ku je pri­pre­ma pred­lo­ga ugo­vo­ra sa pri­vred­nim dru­štvom „Ro­jal Plus” i oče­ku­je­mo nje­go­vo sko­ro pot­pi­si­va­nje. Od­mah na­kon pot­pi­si­va­nja ugo­vo­ra, to pri­vred­no dru­štvo pru­ža­će tak­si uslu­ge na aero­dro­mu Pod­go­ri­ca. Ko­mi­si­ja za spro­vo­đe­nje jav­nog po­zi­va je pri­mi­la dvi­je žal­be i na­kon nji­ho­vog raz­ma­tra­nja, po­tvr­di­la od­lu­ku o iz­bo­ru- sa­op­šti­li su iz Aero­dro­ma Cr­ne Go­re, piše Dan.

Du­go­go­di­šnji tak­si­sta i pred­sjed­nik Tak­si udru­že­nja ,,Mon­te­ne­gro” Dra­gan Pa­jo­vić oci­je­nio je za podgorički dnevni list da je jav­ni po­ziv za za­kup par­king po­zi­ci­ja ne­za­ko­nit i dis­kri­mi­na­tor­ski pre­ma tak­si udru­že­nji­ma ko­ji su go­di­na­ma una­zad pru­ža­li put­ni­ci­ma sa aero­dro­ma uslu­ge pre­vo­za. Nji­ma je one­mo­gu­će­no da do­sta­vlja­ju po­nu­de na dru­gom jav­nom po­zi­vu, jer su pra­vo uče­šća ima­la sa­mo re­gi­stro­va­na pri­vred­na dru­štva ko­ja se ba­ve tak­si pre­vo­zom.

– Pra­vo na uče­šće i po­nu­de na dru­gom jav­nom po­zi­vu ima­la su sa­mo pri­vred­na dru­štva ko­ja su re­gi­stro­va­na u Cen­tral­nom re­gi­stru pri­vred­nih su­bje­ka­ta i ko­ja oba­vlja­ju tak­si pre­voz. Sa­mim tim su nas iz tak­si udru­že­nja one­mo­gu­ći­li da uče­stvu­je­mo. Na pr­vom jav­nom po­zi­vu po­nu­de su mo­gli da ša­lju svi tak­si­sti ko­ji ima­ju li­cen­cu, a on­da su taj uslov pot­pu­no pro­mi­je­ni­li u ko­rist pri­vred­nog dru­štva ,,Ro­jal Plus”, ko­jem su na­mje­sti­li po­sao. To je dis­kri­mi­na­ci­ja, za­što isti po­ziv ni­je ras­pi­san za aero­drom u Tiv­tu, ta­mo mo­gu svi da ra­de. Zbog dis­kri­mi­na­ci­je i ogra­ni­če­nja tr­ži­šne kon­ku­ren­ci­je na­ši advo­ka­ti su pod­ni­je­li žal­bu Uprav­nom su­du od ko­jeg oče­ku­je­mo da po­ni­šti jav­ni po­ziv – re­kao je Pa­jo­vić Danu.

Aero­dro­mi Cr­ne Go­re od­ba­cu­ju tvrd­nje Pa­jo­vi­ća. Ka­ko su sa­op­šti­li jav­ni po­ziv je spro­ve­den na tran­spa­ren­tan na­čin i u skla­du sa pred­vi­đe­nim pro­pi­si­ma.

– U ci­lju us­po­sta­vlja­nja i odr­ža­va­nja re­da u obla­sti tak­si pre­vo­za na aero­dro­mu Pod­go­ri­ca, ras­pi­san je jav­ni po­ziv za do­sta­vlja­nje po­nu­da za za­kup par­king po­zi­ci­ja. Od­lu­ka Glav­nog gra­da o auto-tak­si pre­vo­zu pro­pi­suje da te uslu­ge mo­gu oba­vlja­ti ili re­gi­stro­va­na pri­vred­na dru­štva ili pred­u­zet­ni­ci. Ka­da smo oda­bra­li so­lu­ci­ju pri­vred­nog dru­štva, vo­di­li smo se kri­te­ri­ju­mom da je u naj­bo­ljem in­te­re­su put­ni­ka i Aero­dro­ma Cr­ne Go­re da ima­mo jed­nog kli­jen­ta ko­ji sno­si pu­nu od­go­vor­nost za oba­vlja­nje cje­lo­kup­ne tak­si dje­lat­no­sti (je­din­stve­ni cje­nov­nik, odr­ža­va­nje re­da na par­king po­zi­ci­ja­ma, kon­tro­la ra­da…). Ap­so­lut­no ne­ma go­vo­ra o dis­kri­mi­na­ci­ji a još ma­nje o na­mje­šta­nju po­sla bi­lo ko­me, već že­li­mo da oblast tak­si uslu­ga bu­de u pot­pu­no­sti do­ve­de­na u red. Sma­tra­mo da će se na taj na­čin eli­mi­ni­sa­ti pro­blemi ko­ji su se de­ša­va­li u pret­hod­nom pe­ri­o­du – pi­še u sa­op­šte­nju Aero­dro­ma Cr­ne Go­re.

Na par­kin­gu is­pred aero­dro­ma put­ni­ke već du­že vri­je­me vla­da ha­os a ko­lo vo­de ne­re­gi­stro­va­ni tak­si­sti. Na taj pro­blem uka­zu­je Dra­gan Pa­jo­vić na­vo­de­ći da ne­ko­li­ko ne­re­gi­stro­va­nih tak­si­sta, upr­kos to­me što ni­su evi­den­ti­ra­ni u Se­kre­ta­ri­ja­tu za ko­mu­nal­ne po­slo­ve i sa­o­bra­ćaj kao pred­u­zet­ni­ci i tak­si vo­za­či, pre­vo­zi put­ni­ka sa aero­dro­ma.

– Pu­ne dvi­je go­di­ne ,,di­vlji” tak­si­sti ko­ji na svo­jim ko­li­ma no­se tak­si obi­ljež­ja re­dov­no, bez ika­kvih pro­ble­ma, pre­vo­ze put­ni­ke sa aero­dro­ma. Oni se u evi­den­ci­ji Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne po­slo­ve i sa­o­bra­ćaj ne vo­de kao pred­u­zet­ni­ci, a ni kao tak­si vo­za­či i pro­sto je ne­vje­ro­vat­no da i da­lje pru­ža­ju tak­si uslu­ge is­pred aero­dro­ma. Sva­kog da­na ima­mo pe­ri­pe­ti­ja sa nji­ma, ne­ko­li­ko je pu­ta do­la­zi­lo i do sva­đa. Po­slao sam na de­se­ti­ne do­pi­sa Go­ra­nu Jan­ko­vi­ću, na­čel­ni­ku Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je, sa ci­ljem da se su­zbi­je di­vlji pre­voz. Ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci su u jed­nom pe­ri­o­du bo­ra­vi­li tri mje­se­ca is­pred aero­dro­ma, me­đu­tim bez re­zul­ta­ta. To je sve što su pred­u­ze­li, ka­sni­je su se po ovom pi­ta­nju iz­ja­šnja­va­li ne­na­dle­žnim. Pro­blem sam ne­ko­li­ko pu­ta pre­do­čio i di­rek­to­ru pod­go­rič­kog aero­dro­ma Dra­ga­nu Mi­la­no­vi­ću, ko­ji mi je od­go­va­rao da ne­ma­ju mo­dus za rje­še­nje. Oni su im smi­šlje­no do­pu­sti­li da se ba­ve ne­le­gal­nim pre­vo­zom is­pred aero­dro­ma i na taj na­čin su i re­gi­stro­va­ne tak­si­ste svr­sta­li u isti koš sa ,,di­vljim” – ka­zao je Pa­jo­vić.

S dru­ge stra­ne iz Aero­dro­ma Cr­ne Go­re sa­op­šte­no nam je da već du­že vri­je­me kod nad­le­žnih slu­žbi ini­ci­ra­ju rje­ša­va­nje pro­ble­ma „di­vljih tak­si­sta”.

– Obra­ća­li smo se Ko­mu­nal­noj po­li­ci­ji, Ko­mu­nal­noj in­spek­ci­ji, Glav­nom gra­du, Upra­vi za in­spek­cij­ske po­slo­ve, Upra­vi po­li­ci­je. Me­đu­tim, svi su se pro­gla­si­li ne­na­dle­žnim za su­zbi­ja­nje ne­le­gal­nog tak­si pre­vo­za. Ipak, oče­ku­je­mo i na­da­mo se, jer je to i u na­šem naj­bo­ljem in­te­re­su da će taj pro­blem bi­ti usko­ro pre­va­zi­đen, na če­mu će Aero­dro­mi Cr­ne Go­re na­sta­vi­ti da in­si­sti­ra­ju- sto­ji u sa­op­šte­nju Aero­dro­ma.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com