PODGORICA: Maša ima 10 godina i sanja život bez nasilja i – STRUJU! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Maša ima 10 godina i sanja život bez nasilja i – STRUJU!

Samohrana majka, Tanja Đurović živi sa kćerkom Mašom na Starom Aerodromu u Podgorici, a bila je i žrtva porodičnog nasilja zbog čega se i razvela.

“I danas ona i kćerka žive u strahu zbog prijetećih poruka koje dobija od bivšeg supruga. Tanja se boji za svoje dijete jer poruke koje dobijaju postaju sve ozbiljnije. Alimentaciju koju je sud dodijelio u iznosu od 100 eura, bivši suprug izmiruje shodno svom  nahođenju. Dodijeljena alimentacija onemogućava  Tanji dobijanje socijalne pomoći kao i benificija koje bi mogla ostvariti po tom osnovu (besplatnu pravnu pomoć što bi joj obzirom n situaciju u kojoj je bilo jako potrebno, subvenciju za struju koja joj je više nego potrebna). Da nevolja bude veća, Tanja nema stalno zaposlenje već radi  poslove koje uspije povremeno  dobiti za dnevnicu. Radila je do sada kao prodavačica, higijeničarka, dadilja..Ne libi se nikakvog posla i dešava se da radi po nekoliko poslova istovremeno”, navodi se u apelu za pomoć Banke hrane dostavljenom medijima.

Najveća  Tanjina želja je da nađe stalan posao koji bi donio sigurnost njoj i kćerki.

“Upravo nestabilno finansijsko stanje je dovelo do toga da najveći broj mjeseci u godini Tanja i Maša žive bez struje. Od 2013.god  kada je Tanjin otac umro, njih dvije su manje više u mraku.Povremeno uplaćivanje duga kada su im finansije to dozvoljavale omogućavale bi im da struja bude rijedak gost u njihovom domu. Sada su već tri sedmice u mraku. Sreća pa su ovu Novu godinu imali struju. Zatekli smo Tanju i Mašu u jaknama u stanu u hladnom februarskom jutru”, kazali su iz Banke hrane.

Tanja kaže da su se navikli, ovo je treća godina kako je struja kod njih malo kad uključena.

“Kupaju se kod komšija, kuvaju na plinsko kuvalo za kafu, svijeća je njihov vodič kroz mrak u stanu.. Imale su  prije posljednjeg isključenja struju par mjeseci jer su uspijevale da plaćaju ratu i tekući račun . Trenutni dug je 681.14 eura od čega je račun za decembar 78.10 eura”, rekli su iz Banke hrane.

Svijeća

Između izmirivanja tekućih računa i kupovine hrane uvijek je pitanje za šta se odlučiti.

“Treba kupiti i djetetu ponešto, skupiti novac za školski izlet što automatski znači nemati novac za hranu ili račune. Zaista ne znam kako se izboriti. Danas su tri obroka dnevno postali luksuz”, sa žaljenjem konstatuje Tanja.

Ono sto boli, kaže Tanja je što Maša 15. februara puni 10 godina i sama kaže da će njen rođendan dočekati tradicionalno u mraku.

“Maša ima rastuću dioptriju, minus na jedno oko je četiri, a na drugo pet bez mogućnosti popravke. Brine se majka Tanja kako će to biti kasnije, a posebno što mora da uči pod  svijećom. Uprkos dioptriji Maša je odabrana da trenira košarku za KK Budućnost što joj pričinjava veliku radost. Tanja se pita , da li ma načina da se zaštiti najosjetljiviji sloj društva od isključenja struje u zimskom periodu”, navode iz Banke hrane.

SvijećaSvijećaSvijeća
Banka hrane poziva elektrodistribuciju da pomogne Tanji i Maši u prevazilaženju problema koji ih tišti godinama unazad.

“Molimo Ministarstvo rada i socijalnog staranja da uzme u obzir probleme sa kojima se Tanja i Maša suočavaju kako bi se našlo adekvatno rješenje. Nabavka šporeta na drva i drva bi možda bilo jedno od rješenja koje bi moglo privremeno riješiti problem. Svi koji mogu i žele pomoci mogu to uraditi putem uplate na ziro-račun koji je kod CKB na ime Tanje Đurović”, rekli su iz Banke hrane.

Broj žiro-računa je 510050698121502974, a može  se pomoći i donošenjem hrane, higijenskih sredstava, garderobe.

Svi koji žele pomoći mogu dobiti kontakt telefon porodice na mobilni telefon Banke hrane +382 69 495 680, kao i na mej [email protected] i u inboxu  na fb stranici https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com