Blokirana imovina šest firmi povezanih sa Oliverom Ilinčić - Volim Podgoricu

Blokirana imovina šest firmi povezanih sa Oliverom Ilinčić

Imovina šest privatnih firmi iz Budve i Podgorice blokirana je u prošloj godini po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da su korištene u malverzacijama, koje su državu koštale na desetine miliona eura.

Pored javnosti poznate blokade budvanskih kompanija “Gugi komerc” i “Trejd junik”, u juče objelodanjenom izvještaju Specijalnog tužilaštva za prošlu godinu, našlo se još četiri kompanije, čija je imovina privremeno blokirana po rješenju Višeg suda u Podgorici.

Prema spisku tužilaštva, privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti izrečena je firmama “Property Investment”, “Good Location Properties”, ”Adriatic Invesment” i “Fifth Avenue Investment”, koje se dovode u direktnu vezu sa osumnjičenom Oliverom Ilinčić, nekadašnjom bliskom saradnicom Svetozara Marovića.

Naime, Ilinčić je bliska rođaka sa Katarinom Radišević, izvršnom direktoricom firme “Property Investment”, čiji osnivač je kompanija sa Djevičanskih ostrva, kao i Tamarom Radišević, izvršnom direktoricom firme “Good Location Properties” čiji osnivač je istoimena firma sa Floride.

Obje ove firme dovode se u direknu vezu sa ”Adriatic Invesmentom”, čiji je osnivač kompanija sa Sejšela, a izvršni direktor Marko Karadžić, i “Fifth Avenue Investmentom” iz Velike Britanije,čiji izvršni direkot prema privrednom registru je britanac Gadhi Hiesh Valji.

Tužilaštvo dovodi u vezu ove četiri firme u krivičnom postupku formiranom protiv Svetozara Marovića i drugih zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja učinjenog u produženom trajanju, a koja su izvršena na organizovan način.

Prema nezvaničnim informacijama, dosadašnja istraga pokazuje da je organizovana kriminalna grupa na čelu sa Marovićem obavila višemilionsku malverzaciju kupovinom atraktivnih zemljišnih parcela i navodnu prevaru gotovo 20 imućnih porodica.

Kupovinom tih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama u vrijeme kupoprodajne groznice od 2007. do 2009. preko firmi čiji se vlasnici kriju iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrva, brojni mještani ostajali su bez ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmire kreditna dugovanja kompanija koje je zastupala Ilinčić.

Prije mjesec dana Katarina Radišević, koja je bila uhapšena u slučaju “Kopirajt, Vještica i Krapina” zbog sumnje da je počinila zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja, tokom saslušanja kod tužioca saopštila je da je sve radila po nalogu bliske rođake Ilinčić.

Specijalno tužilaštvo je naložilo blokadu imovine firme “Gugi komerc”, vlasnika Branislava Savića Gugija, kuma nekadašnjeg predsjednika opštine Budva Rajka Kuljače, sada svjedoka saradnika.

Savić, koji inače nije osumnjičen, uskoro bi trebalo da bude saslušan u svojstvu građanina. Njegova firma bila je čest izvođač radova u Budvi, posebno na platou uvale Jaz, gdje je Opštini pričinjena milionska šteta. Vrijednost njegove blokirane imovine je oko 2,1 miliona eura, a radi se o zgradi velike kvadrature.

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je i kompletnu imovinu biznismena Mirka Latinovića, među kojom je osim TQ Plaze i kompleks od 36 vila poznatiji kao Carsko selo.

Kako se navodi u izvještaju, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja prošle godine Specijalnom tužilaštvu podnijete su prijave protiv osam pravnih lica, od čega je protiv tri pravna lica donijeta naredba o sprovođenju istrage, dok su u odnosu na pet pravnih lica krivične prijave ostale neriješene na kraju izvještajnog perioda. Od pomenute tri istrage jedna je rezultirala podizanjem optužnice, dok su dvije istrage ostale neriješene na kraju izvještajnog perioda.

Formiran i predmet za ratni zločin

U izvještajnoj godini u Specijalnom tužilaštvu formiran je jedan novi predmet protiv jedne osobe zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Iz ranijeg perioda ostala je neriješena istraga protiv jedne osobe koja je okončana obustavom krivičnog postupka u izvještajnom periodu. Iz prethodnog perioda ostala je neriješena prijava protiv šest osoba, zbog krivičnog djela genocid, izvršenog na teritoriji Crne Gore u periodu od 1994. do 2014. godine”, navodi se u izvještaju Specijalnog tužilaštva.

U predmetu “Zelena milja”, nakon sjednice vijeća Višeg suda u Podgorici, po predlogu Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, donijeto je rješenje kojim je u cjelosti prihvaćen predlog Tužilaštva i trajno oduzet stan osuđenog Dejana Rovčanina, koji se teretio za organizovani šverc droge. U istom predmetu u toku je postupak za oduzimanje imovine od sestre osuđenog Mladena Sekeruše, koji je odlukom Apelacionog suda vraćen na ponovno odlučivanje. U toku trajanja postupka pred Višim sudom u Podgorici, Tužilaštvo je podnijelo predlog za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrana otuđenja i opterećenja na predmetnim nepokretnostima, koji je Viši sud usvojio i donio rješenje o prihvatanju privremene mjere, koja treba da traje do pravosnažnog okončanja postupka za trajno oduzimanje.

U izvještaju se navodi da je predlog za trajno oduzimanje imovine protiv pravosnažno osuđenog lica u predmetu “Auto-moto društvo Budva” završen tako što je odbijen zahtjev tužioca za trajno oduzimanje imovine.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com