Povećanje zarada u javnom sektoru: Da li je to “zakon funkiconera” - Volim Podgoricu

Povećanje zarada u javnom sektoru: Da li je to “zakon funkiconera”

Skupštinski Odbor za ekonomiju podržao je Prijedlog Zakona o zaradama u javnom sektoru. Ministar finansija ponavlja da to nije zakon funkcionera i da će se konačno znati koliko ko zarađuje. SNP traži povlačenje zakona, jer im smeta što se donosi u izbornoj godini.

Ministar finansija Radoje Žugić ubijeđen je da će Zakon o zaradama u javnom sektoru uvesti red u javne finansije. Priznaje da nije idealan, ali svakako jeste korak naprijed.

“Po principu pravednosti se povećavaju zarade. Predsjednik države je s pravom na čelu kolone, pa predsjednik Skupštine i Vlade i onda dalje po hijerarhiji. Nije tačno da je to zakon funkcionera, već je cilj da se uvede više reda”, kazao je Žugić, prenosi Radio Antena M.

USS: Zakon diskriminatorski

Za razliku od ministra, iz Unije slobodnih sindikata poručuju da je predlog zakona o zaradama u javnom sektoru diskriminatorski. U toj radničkoj asocijaciji navode da taj zakon predviđa da najveći dio državnih službenika, koji su svrstani u kategoriju D, ima po nekoliko puta manje plate nego ostatak zaposlenih koji su obuhvaćeni u grupama A,B i C.

Predstavnik USS Vukašin Zogović je ocijenio da je zato nužno da se povećaju koeficijenti  za zanimanja u grupi D, imajući u vidu malu obračunsku vrijednost koeficijenta.

“Zaposlenih u kategoriji D je oko 50 –ak hiljada i oni imaju najniža primanja, dok  će se plate značajno povećati onima iz kategorije A, B i C kojih je nekoliko stotina. Smatramo i da je dovoljan rok od šest mjeseci po prestanku funkcije da se prima zarada. Postojeće rješenje od godinu dana po prestanku funkcije je diskriminatorsko” kazao je Zogović.

Suzana Radulović iz Unije poslodavaca ističe da se donošenjem zakona krše mnogi drugi propisi.

“Ustav koji garantuje slobodu preduzetništva, Zakon o privrednim društvima kao i Zakon o radu”, navela je Radulović između ostalog.

Ministar smatra da ne postoji kolizija zakona. “Na zakonodavnom odboru nije bilo sugestija i primjedbi” odgovorio je Žugić.

Iz Unije slobodnih sindikata ukazuju da su zarade u tzv. “D sektoru” i dalje niske. Zvonko Pavićević iz USSCG navodi da su prosvjetari dobili prvo povećanje od 2007. “Udarna vijest je da su zarade povećane pet i po odsto, a mi smatramo da je to samo početak nečega“ kazao je on.

Ministar Žugić naveo je da to povećanje nije dovoljno za prosvjetu , ali da se trenutno ne može više od toga. „Mislim da i za zdravstvo sigurno slijedi povećanje“ kazao je Žugić.

Aleksandar Damjanović, poslanik SNP-a i predsjednik odbora nije glasao za zakon, jer mu smeta što se donosi u izbornoj godini.

“Moj stav je da prijedlog treba povući i da o njemu raspravlja novi skupštinski saziv” rekao je on. Žugić to negira. „Da li ćete usvojiti zakon sad ili ga odgoditi nakon izbora to je pitanje za poslanike, Vlada je odradila svoje“ naveo je ministar.

Poslanik Pozitivne, Goran Tuponja pitao je ministra da li će nekome u javnom sektoru biti smanjena plata. „Ovaj zakon nikom ne smanjuje plate, izuzetak su regulatorna tijela i agencije”, odgovorio je Žugić.

Zakon su podržali poslanici DPS-a, SNP je bio protiv, a u Pozitivnoj uzdržani. Na plenumu bi trebalo da bude u srijedu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com