Home / NOVOSTI / Svijet / U Brisleu uhapšeno deset osoba povezanih sa ID

U Brisleu uhapšeno deset osoba povezanih sa ID

Belgijske vlasti saopštile su da je u seriji racija u Briselu uhapšeno deset osoba zbog povezanosti s mrežom za regrutovanje za terorističku grupu Islamska država.

Federalno tužilaštvo u utorak je navelo da je izvršeno devet racija u četiri briselska prigradska naselja, uključujući i Molenbek, u kojem žive mnoge osobe povezane s različitim ekstremističkim grupama.

Prilikom pretresa oduzeti su računari i mobilni telefoni, koji se trenutno istražuju.

U saopštenju je navedeno kako je policijskom akcijom spriječen pokušaj da se nekoliko osoba vjerovatno priključi ISIL-u u Siriji.

Sudija će u utorak poslijepodne odlučiti hoće li osumnjičeni ostati u pritvoru i hoće li protiv njih biti podignuta optužnica.

Naglašeno je da racije nisu povezane s osumnjičenima za teroristički napad u Parizu 13. novembra 2015. godine, kada je ubijeno 130 i ranjeno 352 osoba.

Belgijski tužioci nedavno su saopštili da su izvršili pretres stana u Briselu za koji vjeruju da je služio kao “fabrika bombi” korištenih prilikom napada u Parizu.

Federalni tužilac Erik Van der Sipt je izjavio kako je taj stan u briselskom kvartu Šarbek vjerovatno koristio jedan od organizatora pariskih napada Salah Abdeslam, koji se u njemu krio poslije 13. novembra.

(Vijesti)

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *