PODGORICA: U Golubovcima se gradi groblje za njemačke vojnike - Volim Podgoricu

PODGORICA: U Golubovcima se gradi groblje za njemačke vojnike

Groblje za poginule njemačke vojnike tokom ranijih ratova, čiji se posmrtni ostaci nalaze u Crnoj Gori, biće izgrađeno u Golubovcima po glavnom projektu koji je izradila podgorička firma ,,Arhi grad“, navedeno je u dokumentu koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako je objašnjeno, u saradnji sa Ministarstvom odbrane, pratiće realizaciju ovog projekta.

Planirano je da se izgradi groblje u sjevernom dijelu vojnog aerodroma Golubovci površine 2.600 metara kvadratnih, a novac će obezbijediti Vlada Njemačke, odnosno Narodni savez za brigu o njemačkim ratnim grobovima.

Crnogorska i njemačka vlada još 2011. potpisale su sporazum o grobovima stradalih u ratovima, kojim je regulisano da će ,,Vlada Crne Gore i Vlada SR Njemačke uzajamno, za prošlost i budućnost, besplatno i na neograničeno vrijeme obezbijediti da se zemljišne površine, koje služe kao ratna groblja, koriste kao trajna počivališta njihovih stradalih u ratovima”.

Ranije je bilo odlučeno da se groblje za poginule njemačke vojnike izgradi u okvirnu Kasarne ,,Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, ali je Vlada izmijenila odluku o toj lokaciji zato što su se porodica Šaranović i predstavnici SUBNOR-a usprotivili, a sporna je bila i predviđena planska dokumentacija.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com