Test koji je zbunio internet: Možete li vi da riješite zadatak? - Volim Podgoricu

Test koji je zbunio internet: Možete li vi da riješite zadatak?

Osnovna škola je davno za nama, a zajedno sa njom u prošlosti smo, izgleda, ostavili i ona osnovna pravila matematike i logike. Iako bi većina klinaca ovu logičku i matematičku mozgalicu riješila bez problema, odrasli tviteraši se ubiše od prepiranja koji je tačan rezultat. Šta vi mislite?

Zadatak deluje vrlo jednostavno i neodoljivo podsjeća na one mozgalice koje smo svi radili u osnovnoj školi. U priči su jabuke, banane i kokosi, a potrebno je da nakon tri jednačine sa rješenjem sami pronađete rješenje za četvrtu.

Prva tri koraka su veoma jednostavna, i nikome ne predstavljaju problem. Tri jabuke su 30, što znači da jabuka mora da bude 10. Jabuka i dva puta po četiri banane daju 18, a ako znamo da je jabuka 10, onda četiri banane sigurno daju broj 4.

Sledeća jednačina kaže da su četiri banane minus kokos jednako dva. Pošto su četiri banane zapravo 4, onda znamo da je kokos dva. Sve je to jasno, ali kod poslednje jednačine nastaje problem.

Jer, kokos (2) plus jabuka (10) plus banane (4) treba da da rezultat 16.Ali, nije! Da li možete da uočite zašto?

Naime, ono što ljudma stalno promiče jeste činjenica da je u poslednjoj jednačini samo polovina kokosa, kao i veza od tri, a ne četiri banane. Polovina kokosa bi, dakle, trebalo da bude jedan, a ako su četiri banane bile 4, onda su tri banane 3.

(Moja TV)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com