PODGORICA: Tabački most sa 5 šire na 9 metara - Volim Podgoricu

PODGORICA: Tabački most sa 5 šire na 9 metara

Stari Tabački most na Ribnici do pola je nasut sa obje strane zemljom. Radnici koji uređuju prostor između novih zgrada “Nikića” i “Neksana” nasuli su zemlju da bi podigli  plato između dvije građevine i u taj ambijent su se uklopili ostaci nekadašnje ćuprije.

Saobraćajnicu koja vodi od nekadašnjeg Doma vojske do starog mosta proširuju, nasuta je zemlja, a iz Glavnog grada su nedavno najavili da će raditi rekonstrukciju ulice.

Na mostu je juče bio vidljiv betonirani dio, što je nedavno urađeno.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara „Vijestima” nijesu  odgovorili na više puta poslata  pitanja da li je Tabački most  kulturno dobro.

“Naumili su nešto sa mostom i  neće zadržati stari izgled. Ranije je porušena ograda, pa su počeli rekonstrukciju, koja je stopirana. Sada proširuju i nasipaju ulicu koja vodi do ćuprije”, kazao je „Vijestima” Budimir Šoć.

Glavni grad je programom uređenja prostora  za ovu godinu, planirao  300.000 eura za rekonstrukciju Tabačkog mosta.

Rekonstrukcija mosta započeta je u oktobru 2014., a nakon burne reakcije   građana,  Udruženja Forum Bošnjaka CG i Šeher, predstavnika Almanaha, reisa Islamske zajednice i Pozitivne CG, Uprava za zaštitu kulturnih dobara  zabranila je u novembru te godine radove na mostu.

Most  je trebalo da bude proširen na devet metara, a stavljen je bio pod prethodnu zaštitu, koja je trajala do oktobra prošle godine.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nijesu odgovorili  ni da li je  urađen elaborat i šta je tim dokumentom utvrđeno, kolika je zona zaštite  mosta.

Pored mosta su i dalje stope sa ankerima,  izbetonirane 2014., a koje su trebale da posluže kao oslonac za proširenje ćuprije.

Projektom je bilo  predviđeno da se kolovoz na mostu,  širok blizu pet, proširi na devet metara.

Agencija za izgradnju i razvoj  rekonstrukciju mosta i nekadašnje veze između Stare i Mirkove varoši, povjerila je bila  firmama “Gradnja promet” i “Ing invest”.

Most  je opstao tokom brojnih ratova i bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Iz   Ministarstva kulture i održivog razvoja “Vijestima” je saopšteno, nakon što su počeli radovi, da stari  most nije kulturno dobro i zaštićen, iako je od 18. vijeka, kada je izgrađen, pa do danas sačuvao svoj izgled. Agencija za izgradnju i razvoj planirala je prvobitno da uloži pola miliona eura za  rekonstrukciju Tabačkog mosta.

Vujović: Da li  grade po DUP-u, jesu li naplaćene komunalije

Odbornik Demokrata u Skupštini grada Vladimir Vujović zatražio je od gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića da mu odgovori u kojoj mjeri je Detaljni urbanistički plan za područje Ribnice zaštitio arhitektonske i istorijske vrijednosti Tabačkog mosta i samog lokaliteta i prostora koji mu prirodno pripada.

“Ako su planirani građevinski objekti, koje su namjene i ko je investitor. Da li investitori grade saglasno DUP-u, odnosno da li je predviđen metalni most koji preko Ribnice spaja zgradu “Nikića” i onu u izgradnji. Kako su planirane građevine i na kojem odstojanju od rijeke Ribnice i Tabačkog mosta  i koje su spratnosti”, navodi Vujović.

On je zatražio da mu se dostavi i odgovor da li je Glavni grad naplatio komunalne naknade i takse za zgrade, kada i u kojem iznosu.

2 komentara

  1. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com