Problem ekstremnog siromaštva i gladi u Crnoj Gori svakim danom sve izraženiji! - Volim Podgoricu

Problem ekstremnog siromaštva i gladi u Crnoj Gori svakim danom sve izraženiji!

U susret obilježavanju Svjetskog dana socijalne pravde Banka hrane Crne Gore je poslala ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovaćevic set mjera za ublažavanje siromaštva građana.

Pismo Banke hrane prenosimo u cjelosti: 

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde  koji se obilježava 20.februara koristimo priliku da Vas obavijestimo da je na osnovu našeg svakodnevnog rada sa najugroženijim djelovima populacije, problem ekstremnog siromaštva i gladi u Crnoj Gori svakim danom sve izraženiji i da se zahtjevi za pomoć upućeni našoj fondaciji drastično uvećevaju.

Struktura problema sa kojim se ovi ljudi suočavaju ukazuju na nepohodnost intenzivnije, organizovane, sistemske , strateške reakcije države, donatora i organizacija civilnog društva koje se bave problemom siromaštva i gladi.

Imajući u vidu naša iskustva u radu u proteklih šest godina, kao i neka komparativna iskustva zemalja u regionu i Evropi, koristimo ovu priliku da Vam uputimo sljedeće predloge za koje cijenimo da bi pomogli u ublaživanju ovog problema koji poprima zabrinjavajuće razmjere:

1. Neophodno je povećati iznose MOP za najmanje 50 odsto , uz istovremenu reviziju korisnika MOP u cilju otkrivanja onih koji su to pravo stekli falsifikovanjem dokumeneta, korupcijom ili na neki drugi protivzakonit način.

2.  Sve veći broj najsiromašnijih porodica ne može da izmiruje račune za struju, pa je potrebno uvesti minimalne kvote električne energije koja se distribuira korisnicima MOP besplatno , pored subvencija na cijenu eleketrične energije koja je potrošena iznad utvrdjene kvote za besplatnu električnu energiju. Ovaj problem postaje sve akutniji i zahtijeva hitnu reakciju države u cilju obezbjedjivanja minimalnih životnih uslova za život dostojan čovjeka u 21 vijeku. Sve veći broj najsiromašnijih porodica živi bez električne enregije, čime se ugrožavaju higijenski uslovi za život i zdravlje gradjana, a posebno djece.

3. Nepohodno je odmah izmjeniti regulativu u oblasti uprvaljanja viškovima hrane i sankcionisati oštrim kaznama bacanja viškova hrane , te obavezati najveće distributere hrane da viškove hrane doniraju organizacijama civilnog sektora  koje se bave prikupljanjem i distribucijom viškova hrane kako bi ona što je moguće prije stigla do onih u stanju socijalne potrebe .

4. Odmah usvojiti Pravilnik o uslovima, kriterijumima i načinima doniranja hrane

5.  Izmjenama Pravilnika o PDV-u ,treba propisati  da će se poreskiim obaveznicima koji doniraju hranu u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoline ili pomoći krajnjim primaocima, u skladu s pravilnikom o uslovima , kriterijima i načinima doniranja hrane  takve donacije hrane priznati kao manjak na koji se neće obračunavati PDV, pod uslovom da vrijednost tih donacija ne prelazi dva posto prihoda odnosno prihoda prethodne godine.

6. Odmah pristupiti otvaranju socijalnih prodavnica u kojima bi se osnovne životne namirnice prodavale po subvencionisanim cijenama korisnicima MOP po odredjenim unaprijed definisanim kvotama u zavisnosti od broja članova porodice i drugim relevantnim kriterijumima

7. Izmjenom zakonskih propisa omogućiti vlasnicima nepokretnosti koji nijesu zainteresovani ili ne mogu da koriste te nepokretnosti za sticanje dodatnih prihoda ,iznajmljivanjem ili sopstvenim radom, da te nepokretnosti poklone državi, kako bi onda stekli nepohodne zakonske uslove za dodjelu MOP

8. Zakonski regulisati efikasnu  naplatu alimentacije samohranim roditeljima kako bi se obezbijedilla sigurna buducnost djece .Osigurati  koriscenje benificija ( besplatna pravna pomoc, subvencije struje..) koje imaju korisnici MOP- a   samohranim roditeljima cija alimentacija ne obezbjedjuje minimum egzistencije

9. Uvesti besplatnu užinu za sve učenike osnovnih škola u Crnoj Gori sa akcentom na zdravu ishranu jer smo svjesni  činjenice da djeca u blizini skola kupuju hranu sumnjivog kvaliteta u pekarama i hamburgernicama. Na ovaj način  bi se obezbijedio , makar jedna obrok za  djecu čiji su roditelji u stanju socijalne potrebe jer je sve veći broj porodica koje ne mogu da obezbijede užinu za svoju djecu koja idu u školu.

10. Uvesti besplatni prevoz djacima iz udaljenih prigradskih i seoskih podrucja radi rasterećenja  budžeta roditelja i stimulisanja nastavka školovanja.

11. U saradnji sa lokalnim samoupravama otvoriti Narodne kuhinje u svim gradovima i skonista za beskucnike jer je više nego očigledna potreba za istim.

12.Pokrenuti izgradnju jeftinih stanova za socijalno stanovanje , bez prenosa vlasništva kako bi bili dodjeljivani najugroženijim korisnicima MOP- a koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

13. U cilju strateskog odgovora države na strukturni problem siromaštva , neophodno je što prije  pristupiti ažuriranju zaboravljene Strategije za smanjenje siromaštva u skladu sa novim uzrocima , oblicima  siromaštva i izgraditi efikasne politike , mjere i mehanizme za smanjenje siromaštva.

Banka hrane Crne Gore cijeni da je siromaštvo postalo strukturni problem našeg društva i da se ne može samo pasivnim mjerama  i naknadnim reagovanjima povremeno sanirati problemi sve većeg broja porodica koje ne pronalaze načine da prežive.

Neophodan je novi strateški pristup i zajednički napor države, civilnog sektora, donatora kao i samih najsiromašnijih gradana u cilju eliminisanja uzroka ove pojave, koja ozbiljno ugrožava stabilnost našeg društva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com