Crna Gora 26. na listi 50 najjeftinijih zemalja svijeta za život - Volim Podgoricu

Crna Gora 26. na listi 50 najjeftinijih zemalja svijeta za život

Crna Gora je zauzela 26. mjesto na listi 50 najjeftinijih zemalja svijeta za život, pokazuje istraživanje kompanije za finansijsko savjetovanje GoBankingRates.

U istraživanju, koje je objavio američki magazin Time, navodi se da Crna Gora ima lokalnu kupovnu moć koja je oko sredine od 50 najjeftinijih zemalja.

“Crna Gora je mala zemlja koja graniči sa Albanijom i Srbijom, smještena na Jadranskom moru. Država, sa oko 650 hiljada stanovnika, ima snažnu metalnu i poljoprivrednu proizvođačku industriju”, navodi se u istraživanju.

Njene cijene su takođe jedne od najnižih od svih država obuhvaćenih istraživanjem, posebno kada je riječ o namirnicama.

Analizu je objavio američki magazin Time koristeći podatke o platama, troškovima iznajmljivanja stanova, cijenama prehrambenih artikala, prevoza i komunalnih usluga.

Magazin navodi kako su cijene za iznajmljivanje u nekim zemljama jeftinije i 70 odsto u odnosu na Njujork, prehrambeni artikli 40 odsto i usluge 30 odsto.

Najjeftinija zemlja za život je, prema toj analizi, Južnoafrička Republika. Poredeći s Njujorkom, u toj zemlji je najam stana jeftiniji 87,5 odsto, hrana je 71 odsto jeftinija, a komunalne usluge 65,8 odsto.

“Južnoafrička Republika je najjeftinija zemlja za život. Ona je ujedno i najveći svjetski proizvođač platine, zlata i hroma, što je omogućilo veću kupovnu moć stanovnika. Zemlja nudi i niže cijene za dobra i hranu, kao i najam. Na primjer, troškovi u Kejptaunu za cijeli mjesec iznose blizu 400 dolara”, piše Time.

Kada je riječ o zemljama regiona, Kosovo se nalazi na 3. mjestu, Bosna i Hercegovina (BiH) na 11, Srbija 18, Slovenija 36. i Hrvatska na 47. mjestu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com