Kovačević: Damjanović naknadama za majke pokušava da uruši finansijski sistem - Volim Podgoricu

Kovačević: Damjanović naknadama za majke pokušava da uruši finansijski sistem

Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je propisano da majke koje imaju troje ili više djece primaju doživotnu naknadu urušio je održivost javnih finansija, rekla je juče ministarka rada i socijalnog satranja Zorica Kovačević na otvaranju Dnevnog centra za stare u Spužu.

Ona je podsjetila da je budžetom bilo opredijeljeno 13 miliona eura za isplatu ovih primanja, ali da će im na godišnjem nivou trebati mnogo više čak 60 miliona.

Kada se uz tih 13 miliona doda novac od penzija koje su majke obustavile radi primanja naknada, kao i ona socijalna primanja na koja žene gube pravo kada se prijave za naknadu, Ministarstvo procjenjuje da će faliti još 26 miliona.

“Za sva ostala materijalna davanja potrebno nam je 50 miliona, a za ove naknade više. Ministarstvo rada će obezbijediti novac i na sastanku Vlade dogovoreno je da u saradnji sa Ministarstvom finansija do 31. marta predložimo rješenja za kratkoročne i dugoročne isplate naknada za majke”, rekla je ona.

Ministarka je poručila da se zakon mora poštovati, ali daje on namet na budžet. Potrudiće se, kaže, da obezbjede potrebni novac kako bi isplat bile redovne, a da li će zbog toga morati da odustanu oi nekih investicija ili će pribjeći zaduženjima uskoro će biti izvjesno.

“Predlagač Zakona (Aleksandar Damjanović SNP) nije znao kakav će to biti fiskalni uticaj na budžet. U početku s govorilo o 5.000 žena koje bi imale pravo na naknadu, a da nas ih imamo oko 21.000. Svakog mjeseca taj broj će se uvećavati”, rekla je Kovačević.

Ona smatra da predlagaču nije bila namjera da ovaj Zakon podnese kako bi majke sa troje djece dobile naknadu, već da bi se urušio finansijski sistem. Jasno je, kako kaže, zašto je to urađeno.

“Ovom Zakonu nije mjesto u propisima o socijalnoj zaštiti i njegovo usvajanje dovelo je u pitanje projekte EU za zapošljavanje žena”,  rekla je ona.

Danas počinju prve isplate naknada za majke, odnosno za njih 7.270. Ministarstvo je donijelo i nešto više od 1.200 rješenja za roditelje čija djeca su korisnici invalidnine.

Za ova primanja izdvojeno je nešto više od dva miliona eura. Ministarstvo svakodnevno obrađuje nova rješenja za naknade za majke, a očekuju da će tokom narednog mjeseca uraditi još 13.700 zahtjeva. Ti zahtjevi nijesu okončani ove sedmice iz razloga što Zavod za zapošljavanje provjerava da li te majke imaju pravo na naknadu, odnosno da li su na birou bile 15 godina.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com