PODGORICA: Nepismena učiteljica predaje u OŠ “Pavle Rovinski”, dobila nalog da nauči PRAVOPIS! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nepismena učiteljica predaje u OŠ “Pavle Rovinski”, dobila nalog da nauči PRAVOPIS!

Portal Volim Podgoricu nedavno je objavio priču majke iz Podgorice koja se na društvenim mrežama požalila na učiteljicu svoje ćerke, i okačila fotografije koje ukazuju na njeno elementarno nepoznavanje pravopisnih pravila.
Iako je bio neradni dan, našu redakciju su odmah kontaktirali iz Ministarstva prosvjete, i tražili kontakt majke, kako bi došli do učiteljice.
Ministarstvo je saopštili da očekuje da će se učiteljica u narednom periodu maksimalno angažuje i odgovorno radi na otklanjanju uočenih nedostataka u cilju unapređenja kvaliteta nastave.

-U cilju utvrđivanja kvaliteta nastave u trećem razredu navedene škole Tim nadzornika je anketirao sve roditelje, razgovarao sa upravom Škole, pedagogom, predsjednikom Stručnog aktiva trećeg razreda, nastavnicima koji predaju u odjeljenjima trećega razreda i predstavnicom u Savjetu roditelja odjeljenja koje je bilo predmet nadzora. Ujedno, tim je izvršio i opservaciju časova iz matematike i crnogorskog jezika i književnosti. Prilikom nazdora predmetnog odjeljenja utvrđeno je da se radi o učiteljici koja je tokom dosadašnjeg radnog angažovanja imala dobru komunikaciju sa upravom Škole, kolegama, roditeljima učenika, kao i samim učenicima te da nije bilo usmenih ili pisanih  prigovora na njen rad, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete. Analizom anonimnih upitnika za roditelje utvrđeno je da dominira pozitivno mišljenje o njenom radu.

Utvrđeno je da su metode i oblici rada koje je učiteljica primjenjivala na posjećenim časovama bili usmjereni ka ostvarivanju ciljeva, posebno na času matematike.

-S druge strane, Tim nadzornika je uvidom u sveske učenika utvrdio da učiteljica u svom pisanom izrazu nedosljedno primjenjuje pravopisna, odnosno jezička pravila i ovim povodom dao preporuke. Rezultati vanrednog nadzora ukazuju da se kvalitet nastave u predmetnom odjeljenju procjenjuje od nivoa zadovoljava do nivoa uglavnom zadovoljava. Obaveza uprave Škole koja odlučuje o pravima i obavezama zaposlenog je da sprovede preporuke Tima, posebno u dijelu izrade ličnog plana profesionalnog razvoja i obuka iz oblasti jezičkih kompetencija učiteljice. Takođe, očekuje se da će učiteljica u narednom periodu maksimalno angažovati i odgovorno raditi na otklanjanju uočenih nedostataka u cilju unapređenja kvaliteta nastave, zaklučuje se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete, kako se pojašnjava,  kao kreator politike obrazovanja pokrenuće procedure izmjene zakonskih i podzakonskih akata kojima  će se precizirati jasni i strogi kriterijumi u postupku zasnivanja radnog odnosa u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i procesi licenciranja i relicenciranja, u cilju unapređenja kontinuiranog profesionalnog razvoja i kompetencija nastavnika, odnosno obrazovnog sistema u cjelini.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com