Izbor dekana regularan: CGO ne poznaje dovoljno naše organe - Volim Podgoricu

Izbor dekana regularan: CGO ne poznaje dovoljno naše organe

Povodom navoda Centra za građansko obrazovanje da je knjiga novoimenovanog dekana Pravnog fakulteta Velimira Rakočevića “Kriminologija” plagijat i zahtjeva članovima Upravnog odbora da na današnjoj sjednici ne potvrde imenovanje Rakočevića zbog sumnje u autentičnost njegovog rada, Univerzitet Crne Gore tvrdi da je izbor dekana okončan u regularnom postupku, dodajući da CGO ne poznaje dovoljno njihov način funkcionisanja.

Kako ističu, CGO ne poznaje dovoljno ni rad UCG organa, očekujući postupak iz manira direktivnog upravljanja i odlučivanja.

“Rektor Univerziteta ne može, kako se u obraćanju CGO navodi, pozivati članove Upravnog odbora da ne potvrde izbor dekana Pravnog fakulteta, jer članovi UO odlučuju u skladu sa propisanim procedurama, a ne na osnovu bilo čijeg apela ili instrukcije. Začuđeni smo da se nevladina organizacija, koja bi po prirodi stvari trebalo da afirmiše vrijednosti uređenih demokratskih društava, oglašava na ovaj način”, kažu iz Rektorata UCG.

Za njih je neprimjereno da CGO uzima za pravo da optužuje i presuđuje za navodni plagijat udžbenika iz 2007. godine, uprkos tome što to do sada nije učinjeno kroz institucije koje su za takve postupke nadležne.

“U drugom krugu glasanja Rakočević je dobio većinsko povjerenje članova Vijeća u odnosu na profesora Vladimira Savkovića, a na izborni postupak, ni u toku, a ni kasnije sa Pravnog fakulteta nije bilo osporavanja kredibiliteta Rakočevića. Takođe, od strane Pravnog fakulteta, nije bilo pomena plagijata udžbenika, koji je inače dio obavezne literature za predmet Kriminologija. Naprotiv, Vijeće Pravnog fakulteta je u petak, 19. februara uputilo prijedlog Upravnom odboru da profesora Rakočevića izabere za dekana”, tvrde u Rektoratu.

Oni su podsjetili da je Rakočević od 2007. do 2010. godine bio član Suda časti UCG, te da je 2012. godine, dakle pet godina nakon objavljivanja knjige, izabran u zvanje vanrednog profesora.

“Uvjereni smo da bi njegove kolege sa Pravnog fakulteta odavno reagovale da je u njegovom slučaju bilo kršenja akademskog kodeksa. Što se tiče odluke UO o izboru dekana Pravnog fakulteta, saopštavamo da će ona biti donijeta u redovnom postupku, i uz mišljenje Rektora, nakon isteka roka za podnošenje žalbi”, najavili su iz Rektorata UCG.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com