PLJAČKAŠI NE BIRAJU: Obijaju auta ispred zatvora u Spužu! - Volim Podgoricu

PLJAČKAŠI NE BIRAJU: Obijaju auta ispred zatvora u Spužu!

Automobili onih koji dolaze u posjetu stanarima spuškog zatvora sve češće su meta pljačkaša.

Kako je kazao sagovornik DN koji živi u neposrednoj blizini ZlKS-a, ovi delikti su u posljednje vrijeme sve učestaliji, a tome u prilog ide i podatak da su za nepuna dva mjeseca upravi ZIKS-a prijavljena dva takva slučaja. Policiji je međutim od početka godine prijavljena samo jedna teška krađa koja se dogodila pored zatvorske kapije.

Usred dana, za vrijeme trajanja zatvorske posjete, očito dobro uverzirani prestupnici uspijevaju da slome stakla na automobilima parkiranim uz zatvorsku ogradu, da iz njih uzmu ono što im se učini vrijedno i da potom nestanu bez traga.

Učinak za sada nepoznatih kradljivica je isplativ jer vozači u automobilu ostavljaju torbe sa novcem, telefone i druge stvari čije je unošenje zabranjeno tokom zatvorskih posjeta. Posjetioci koji po izlasku iz ZIKS-a umjesto ostavljenih stvari zateknu samo slomljeno staklo na automobilu oklijevaju da o tome obavijeste nedležne, kaže sagovornik DN koji stanuje u neposrednoj blizini ZIKS-a.

“U danima kada su posjete, uz ogradu ZIKS-a bude parkirano i do 60 automobila zaposlenih i posjetilaca. Jedna žena iz Bara prošle sedmice zatekla je slomljeno staklo, a iz automobila joj je nestalo sve što je imala. Poslije posjete je ipak umjesto u policiju otišla kući, a kazala je da će slučaj prijaviti u Baru. Isti slučaj bio je i sa tri gospođe kojima su iz automobila nestale tašne N evjerovatno je da se neko usudi da obija automobile usred dana uz tako prometnu ulicu, dok se zatvorski policajci nalaze na stotinak metara odatle”, kazao je sagovornik DN.

U ZIKS-u kažu da su im od početka godine prijavljena dva takva slučaja, za koja, kako kažu, nijesu odgovorni jer se radi o površini koja je van ove institucije.

“Shodno saznanjima kojima raspolažu nadležne službe ZIKS-a, od početka 2016. dogodila su se dva slučaja obijanja automobila parkiranih ispred Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Naime, riječ je o automobilima lica-posjetilaca, koji su bili redovnoj, odnosno vanrednoj posjeti u Zavodu”, navodi se u odgovorima ZIKS-a.

Najbolja potvrda za riječi sagovornika Dnevnih novina da većina slučajeva ostaje neprijavljena zasigurno je podatak da je policija doznala za samo jedan od njih.

“Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad od početka 2016. godine prijavljen je jedan takav događaj. Radi se o krivičnom djelu teška krađa, izvršenom na provalan način uz lom stakla na vozilu koje je bilo parkirano na parking prostoru u blizini ZIKS-a Podgorica. Službenici OB Danilovgrad preduzimaju operativne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedenog KD”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

Prošle godine, kako kažu u policiji, nije bilo ovakvih slučajeva.

Radniku ZIKS-a nestali mobilni i radio

Sagovornik DN ispričao je da su iz automobila radnika ZIKSa ranije tokom noći nestali akumulator, radio i mobilni telefon. “Radilo se o kabrioletu sa tendom koju je ujutru zatekao pocijepanu”, pojašnjava sagovornik DN koji stanuje nedaleko od spuškog zatvora.

Iz ZIKS-a se, međutim, ograđuju od odgovornosti za ove i slične slučajeve jer, kako navode, parking prostor koji se nalazi van zatvorske ograde nije u njihovoj nadležnosti.

“Želimo da istaknemo da parking prostor koji se nalazi na javnoj površini nije u nadležnosti ove institucije, pa službenici obezbjeđenja ZIKS-a nijesu nadležni da vrše nadzor nad vozilima koja se nalaze na parkingu, odnosno toj javnoj površini”, navode u ZIKS-u.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com