Politički dijalog značajan za razvoj demokratije - Volim Podgoricu

Politički dijalog značajan za razvoj demokratije

Proces političkog dijaloga koji je započet u Crnoj Gori direktno doprinosi izgradnji demokratije i civilizacijskih kapaciteta zemlje, ocijenjeno je na današnjem sastanku potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa predsjednikom Venecijanske komisije Đanijem Bukikijem.

Marković je konstatovao da je prepoznavanje legislativnih potreba naše zemlje od strane te institucije u prethodnom periodu bilo od velikog značaja.

“Napor i povjerenje Venecijanske komisije, naročito u dijelu ustavnih promjena u Crnoj Gori, kako se pokazalo, bilo je od krucijalnog značaja za demokratsku i pravnu nadgradnju našeg društva. Težak je put do izrade i donošenja kvalitetnog zakonodavstva, a još teži do izgradnje društva koje će ga na adekvatan način implementirati i ova druga faza ne podrazumijeva puku primjenu, već razumijevanje standarda na nivou institucija i pojedninaca koji ih poredstavljaju. To su ključni uslovi za punu implementaciju. Savjet Evrope i Venecijanska komisija su naši dragocjeni partneri na putu usvajanja i primjene legislative, a vrijeme iza nas je pokazalo da je Venecijanska komisija Crnoj Gori bila posvećena na kontinuiran i sveobuhvatan način“, dodao je on.

Prema riječima Bukikija, nesumnjiv je veliki napredak Crne Gore i u dijelu izgradnje institucija.

“Crna Gora predstavlja državu predvodnicu na zapadnom Balkanu, kako u pogledu razvoja demokratije na unutrašnjem planu, tako i u pogledu integracionih procesa na vanjskom, gdje je ispunjavanjem ključnih zadataka iz evropske agende Crna Gora najperspektivnija zemlja-kandidat u regionu. Odraz demokratskog razvoja crnogorskog društva ogleda se konstantno u visokim ocjenama Savjeta Evrope i Venecijanske komisije“, zaključio je Bukikia.

Jedna od tema bilo je i pitanje budućeg zakona o slobodi vjeroispovjesti, gdje je zajednički ocijenjeno da vrijeme, odnosno brzina rada na njemu, ne bi bili potpora kvalitetu tog važnog zakonskog rješenja i demokratskih standarda i principa koje on treba da promoviše i učvrsti.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelna politička pitanja koja se tiču priprema za izborni proces koji će uslijediti polovinom oktobra ove godine i zaključili da je nastavak dijaloga u institucijama jedino legitimno rješenje, gdje se jednako od Vlade i opozicije očekuje konstruktivan pristup, budući da se radi o neupitnim državnim interesima, a ne o partikularnim potrebama bilo koje političke grupacije.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com