Radnici DKP-a ne odustaju: Protesti će trajati do ispunjenja zahtjeva - Volim Podgoricu

Radnici DKP-a ne odustaju: Protesti će trajati do ispunjenja zahtjeva

Bivši radnici Duvanskog kombinata (DKP) počeli su danas proteste ispred kapija preduzeća i poručili da će tu ostati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Predstavnik Sindikata DKP-a Snežana Vidaković kazala je agenciji Mina-business da će radnici, koji će se podijeliti u dvije grupe, danas ostati ispred kapija do 17 sati.

Sa protestima će, kako je najavila, nastaviti i sjutra.

„U srijedu ćemo blokirati kapiju ukoliko se ne pokrene priča o ispunjavanju naših zahtjeva. Sporazumi o visini otpremnina dostavljeni su bivšim radnicima, što je povoljan korak ka rješavanju problema. Očekujemo još isplatu zarada i uplatu doprinosa, koji nam predstavljaju problem zato što ostajemo bez posla i upućeni smo na biro, a tamo priznaju samo staž koji je uplaćen kroz Fond za penzijsko i invalidskog osiguranje (PIO)“, kazala je Vidaković.

Ona je dodala da je radnicima na taj način umanjen staž za tri godine i dva mjeseca.

„Danas smo poslali dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja i očekujemo da će ministar Zorica Kovačević posredovati po pitanju uplate doprinosa“, navela je Vidaković.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Prijedlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za DKP podnijela je Elektroprivreda u aprilu 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Prošle sedmice potpisan je ugovor o upravljanju Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP), čime će zvanično biti likvidiran DKP, što podrazumijeva brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i njegovih akcija iz Centralne depozitarne agencije.

Ugovor su potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC, a arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com