Više novca za organsku proizvodnju - Volim Podgoricu

Više novca za organsku proizvodnju

Agrobudžetom za 2016. godinu predviđene su nove mjere u oblasti biljne proizvodnje, stočarstva i prerađivačke industrije. Povećan je budžet za povrtlarstvo, maslinarstvo, kao i za organsku proizvodnju. Uskoro će biti napravljen registar svih korisnika tog budžeta, najavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Na okruglom stolu povodom prezentacije Agrobudžeta za ovu godinu, generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Danijela Stolica ocijenila je da je Agrobudžet transparentan i da su svi poljoprivredni proizvođači dobili ono što ih sleduje.

„U narednom periodu cilj nam je da obiđemo sve crnogorske opštine kako bismo približili mjere Agrobudžeta svim poljovrivrednim proizvođačima“, saopštila je Stolica.

Dodala je da su u Ministarstvu otvoreni za predloge i da su spremni da podrže inicijative poljoprivrednih proizvođača i navela da su obezbijeđena sredstva za direktno plaćanje za ruralni razvoj i ribarstvo, kao i za socijalne transfere i tehničku podršku.

„Cilj nam je da se nacionalne mjere postepeno približe mjerama zajedničke poljoprivredne politike“, navela je Stolica.

Ona je kazala da će svi korisnici mjera Agrobudžeta morati da budu upisani u registar poljoprivrednih gazdinastava u Ministarstvu, pri čemu će imati podršku savjetodavnih službi za prikupljanje dokumenata.

„Prvi put ćemo imati jedinstveni registar, kako bismo imali uvid u sve podatke na jednom mjestu“, objasnila je Stolica.

Ona je navela da su Agrobudžetom predviđene nove mjere u oblasti biljne proizvodnje, stočarstva i prerađivačke industrije.

Prema njenim riječima, povećana podrška Ministarstva odnosi se na povrtlarstvo, maslinarstvo, kao i za organsku proizvodnju.

„Budžet za maslinarstvo je prošle godine iznosio 120 hiljada eura, dok je ove godine uvećan na 200 hiljada eura. Cilj nam je da idemo u susret projektu milion stabala maslina“, navela je Stolica.

Ona je kazala da je povrtarskoj proizvodnji povećana podrška, s obzirom na to da je za to pokazano veliko interesovanje poljoprivrednika i povećanje sertifikovanih organskih proizvođača prošle godine.

„Iznos Agrobudžeta je povećan i za organske proizvođače“, kazala je Stolica i dodala da očekuje veće interesovanje proizvođača za organsku proizvodnju.

Ona smatra da potencijal za razvoj ima i proizvodnja ljekovitog bilja, izgradnja i adaptacija katuna i osnivanje nacionalnih udruženja koperativa.

Stolica je dodala i da Ministarstvo pruža podršku u korišćenju planinskih pašnjaka, vještačkom osjemenjavanju, kao i da su ove godine uvedene mjere za očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi.

„Pored svih mjera predviđenih Agrobudžetom, postoji i mjera koja se odnosi na obrazovanje, kao što je podrška stipendijama, naučnim projektima i studijskim putovanjima“, navela je Stolica.

Poljoprivredni proizvođači su na okruglom stolu iznijeli niz barijera sa kojima se suočavaju, kao što je loša saradnja nadležnih institucija što im otežava uslove proizvodnje.

Izvršni direktor  Montenegro biznis alijanse (MBA) Zoran Vulević ocijenio je da Agrobudžet za ovu godinu ima podsticajni preduzetnički karakter, s obzirom na to da je usmjeren na ruralni razvoj u koji MBA  ulaže veliki trud.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com