KRIVOKAPIĆ SAD OKUPLJA OPOZICIJU: SDP i DPS kao Čerčil i Staljin, ne bih plovio po Milovom kompasu - Volim Podgoricu

KRIVOKAPIĆ SAD OKUPLJA OPOZICIJU: SDP i DPS kao Čerčil i Staljin, ne bih plovio po Milovom kompasu

Nakon raskida koalicije sa DPS-om, SDP ima ambiciju da okupi građansku opoziciju koja može biti alternativa jednoj partiji koja vlada takoreći 70 godina, poručuje lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić. Kaže da su SDP i DPS bili u odnosu kao Čerčil i Staljin, i ističe da sada ne bi plovio Đukanovićevim političkim kompasom.

Krivokapić kaže da nije iznenađujuće to što je, poslije 18 godina, koliko je proveo u koaliciji sa Milom Đukanovićem, sada prouzrokovao politički zemljotres radikalnim raskidom sa premijerovom strankom.

“SDP je bila, dok je Milo Đukanović bio u ratnom pohodu, opoziciona, antiratna partija. Oni su se priključili nama kada je već Milošević padao i kada je situacija u međunarodnoj zajednici bila takva da su morali da se odluče – ili do kraja sa Miloševićem ili da se vrate Crnoj Gori. Tako da su progonitelji došli sa svojim žrtvama, s nama, pa smo otada išli u njihovu transformaciju ka proevropskoj i evroatlanskoj partiji. Oni su promijenili svoj program i od tada zajedno guramo ka nezavisnosti, ka evropskim integracijama i sada već prema pozivu NATO. To je političko savezništvo. Kao i u ratu, saveznika nemate neograničen broj, njih je ograničen broj”, rekao je Krivokapić u intervjuu za Dojče vele.

Kaže da su SDP i DPS bili u odnosu kao Čerčil i Staljin.

“Ja sam uvijek definisao SDP i Demokratsku partiju socijalista kao Čerčila i Staljina. Čerčil nije imao drugu soluciju osam da Staljina ima kao saveznika za velike strateške ciljeve. Ovo je pobjeda našeg programa. Najveći uspjeh je kada vaši progonitelji počnu da slijede vaše ideje te postaju, ako ne sljedbenici, onda izvršioci vaše ideje. I to je pobjeda SDP-a koja je krunisana konačnim pozivom za NATO. Tako da je ovo logičan slijed događaja, nikada nije postojala potpuna saglasnost o upravljanju državnim resursima, imovinom, o privatizaciji, vladavini prava i o mnogim drugim stvarima. Ta razlika se vidjela svih 18 godina. Sada je vrijeme za novu fazu razvoja demokratije u Crnoj Gori. DPS ne želi da stane sa svojim ponašanjem, tako da su tu uzroci sukobljavanja. Sada su već destruktivni po ekonomiju, a bojimo se i po ukupan politički život”, istakao je Krivokapić.

Dodaje i da misli da DPS više nije rješenje već glavni problem u Crnoj Gori.

Kad je posrijedi NATO, Krivokapić ističe da nema perfektne zajednice.

“Možda je ona moguća kao bračna ili ljubavna zajednica, ali sve što je više od dva ne može biti perfektno, a kamo li zajednica od 29 država. Ali postoji veliki strateški cilj. Pogotovo u vrijeme neizvjesnosti, kakvo jeste na Mediteranu, i na Balkanu postoji bezbjednosni rizik. Za malu zemlju kakva je Crna Gora, najmanju na Balkanu, to je životno pitanje. Mi smo već jednom izgubili nezavisnost za zelenim stolom, poslije Prvog svjetskog rata, iako smo bili saveznici. Žrtvovali smo svoju vojsku zbog Srbije i izgubili nezavisnost. To je teška istorijska poruka i mi moramo biti u sigurnoj zajednici da nam se to više ne ponovi. Kad završimo NATO-priču ostaje nam pet do sedam godina rada na pristupu Evropskoj uniji. To ne zavisi samo od nas, već i od EU i njene dinamike”, rekao je Krivokapić.

Ističe i da smatra da su sankcije Rusiji ispravan potez.

“Crna Gora je dio zajedničke politike EU i tu politiku treba slijediti i kada vam donosi korist i kada je ne donosi. To je dio principijelnog ponašanja”, kaže Krivokapić.

On, međutim, nije odgovorio na pitanje da li ima ambicije da bude lider opozicije.

“SDP je omogućila novu političku dinamiku u Crnoj Gori. Naše glasanje protiv Vlade omogućilo je novo preslaganje na političkoj sceni Crne Gore. To je vrlo važno za jedan zaustavljeni sistem. Mi smo svjesno omogućili političku dinamiku, kao što smo svjesno 1998. odlučili da prihvatimo Đukanovića kada je napustio Miloševića, da bismo rješavali sve probleme koji su bili ratni teret. Sada to isto moramo da uradimo – da okupimo građansku opoziciju u Crnoj Gori koja može biti alternativa jednoj partiji koja vlada takoreći sve vrijeme, 45 plus 25 godina, što će reći 70 godina. Toga nema nigdje na evropskom tlu, niti je kad bilo”, kaže on.

To što je SDP bila u toj vlasti 18 godina, Krivokapić Pravda time što je DPS, kako kaže, napustila svoj i preuzela njihovom program.

“Rekao sam, Čerčil je bio najveći antikomunista, ali je četiri godine proveo u koaliciji sa Staljinom da bi pobijedio fašizam. Tako je i ova koalicija bila nužna da bi Crna Gora dobila i evropsku potvrdu i NATO-potvrdu, kao bezbjednosnu”, objašnjava on.

Na pitanje DW da li je Đukanović, koji uspješno ostaje na vlasti sada izgubio politički kompas, Krivokapić je odgovorio da “on ne bih plovio po njegovom kompasu”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com