U apotekama i dalje fale ljekovi za pritisak, čir želudca, prostatu… - Volim Podgoricu

U apotekama i dalje fale ljekovi za pritisak, čir želudca, prostatu…

Niz lijekova koji se ne mogu naći na recept i dalje je podugačak. Dok mediji prenose detalje međusobnog prepucavanja ministra zdravlja Budimira Šegrta i direktora Fonda za zdravstvo Kenana Hrapovića, građani su u problemu jer u “Montefarmovim” apotekama fale “nistatin” kapi, “mostrafin” tablete, “famotidin” tablete…

Naime, zbog prekida ugovora Fonda sa privatnim apotekama, na recept se ne mogu naći pojedini medikamenti. Iz Montefarma za DN navode da u njihovim apotekama i dalje fale “nistatin” kapi (za liječenje gljivičnih oboljenja), “mostrafin” tablete (za prostatu) i “famotidin” tablete (za liječenje čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva).

“Novi tender je realizovan i nabavka ljekova za oralnu upotrebu je u toku. U apotekama i dalje fale ‘nistatin’ kapi, ‘mostrafin’ tablete i ‘famotidin’ tablete. Ukoliko ne bude problema kod proizvođača, očekujemo ih najkasnije do kraja predviđenog roka isporuke, u narednih 25 dana”, navode u “Montefarmu”.

Objasnili su da se nabavka lijeka “fosavance” (za liječenje osteoporoze) očekuje najkasnije do petka, dok se na rafovima apoteka “fosinopril” (za liječenje hipertenzije i bolesti srca) očekuje tokom sljedeće sedmice.

“‘Flonivin-BS’ će do jula biti deficitaran, jer proizvođač nema neophodne sirovine za taj lijek. Za ‘korpes’ tablete još nemamo tačnu informaciju jer su i one deficitarne kod proizvođača. Sklopili smo ugovor sa devet najpovoljnijih ponuđača na ovom tenderu, a vrijednost tendera je oko 14,5 miliona eura”, saopštili su iz “Montefarma”

Ipak, pored navedenih ljekova, kako su Dnevnim novinama prenijeli građani koje su zatekli ispred apoteka, na recept se već duže vrijeme ne može naći ni “monopril plus”, koji se koristi za snižavanje visokog krvnog pritiska (hipertenzije).

Prema riječima Podgoričanke Dragice Vujošević, njega u “Montefarmovim” apotekama nema već tri nedjelje.

“Nijesam našla ‘monopril plus, evo već tri nedjelje ga nemaju. U prodaji je osam eura, pa sam morala u privatnoj apoteci da ga kupim. ‘Nifelat’ se daje na recept, ali kad god dođem u apoteku, kažu mi da se zapravo kupuje te i njega plaćam”, kazala je Vujošević.

DN nezvanično saznaju da je nabavka ljekova za oralnu upotrebu počela u četvrtak i petak, intenzivno se odvija prema svim crnogorskim gradovima, a rok za nabavku svih ljekova sa pozitivne liste je sredina marta.

Do tada, građani većinu deficitarnih ljekova mogu kupiti kod privatnika, ali za to moraju pripremiti novčanike.

1 komentar

  1. Hello! I just wish to provide a enormous thumbs up for any excellent information you have here about this post. I will be coming back to your blog post for further soon.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com