Osmoricu Pljevljaka terete za pokolj u Čajniču - Volim Podgoricu

Osmoricu Pljevljaka terete za pokolj u Čajniču

Tu­ži­la­štvo BiH for­mi­ra­lo je pred­met u ve­zi sa rat­nim zlo­či­nom nad srp­skim sta­nov­ni­štvom u se­li­ma Ša­pi­ći, Pri­je­met i Tro­jan u op­šti­ni Čaj­ni­če, ko­ji je po­či­njen 14. fe­bru­a­ra 1993. go­di­ne. Me­đu op­tu­že­ni­ma su osmo­ri­ca dr­ža­vlja­na Cr­ne Go­re i to Dža­fer i Sa­mir Bun­gur, Dže­mo Bav­čić, Sej­fo i Šef­ko Osma­na­gić, Eš­ref Bun­gur, Su­ad i Ju­suf Mo­će­vić. Da se u BiH vo­di is­tra­ga zbog ubi­stva u Čaj­ni­ču, po­tvr­đe­no nam je iz spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva Cr­ne Go­re.
– Oba­vje­šta­va­mo Vas da Spe­ci­jal­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo ne vo­di is­tra­gu po­vo­dom zlo­či­na u Čaj­ni­ču ko­ji je po­či­njen 1993. go­di­ne, ali je po­vo­dom tog slu­ča­ja ostva­ri­lo ko­mu­ni­ka­ci­ju i sa­rad­nju sa Tu­ži­la­štvom BiH. Od ko­le­ga iz BiH do­bi­li smo in­for­ma­ci­ju da je u tom tu­ži­la­štvu for­mi­ran pred­met i na­la­zi se u fa­zi iz­vi­đa­ja – sa­op­šte­no je iz Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva.
U Čaj­ni­ču je ubi­je­no 258 ci­vi­la, a tu­ži­la­štvo ras­po­la­že do­ka­zi­ma da su u zvjer­skim li­kvi­da­ci­ja­ma, od­vo­đe­nju u za­ro­blje­ni­štvo, si­lo­va­nji­ma i iz­la­ga­nju tor­tu­ri uče­stvo­va­la li­ca sa pod­ruč­ja Bu­ko­vi­ce, u op­šti­ni Plje­vlja.
Pro­tiv osmo­ri­ce mu­sli­ma­na iz Plje­vlja po­li­ci­ja iz Čaj­ni­ča po­di­gla je kri­vič­ne pri­ja­ve 1993. go­di­ne, zbog osno­va­ne sum­nje da su po­či­ni­li rat­ni zlo­čin nad ci­vil­nim sta­nov­ni­štvom u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni. Osmo­ri­ca Plje­vlja­ka su osum­nji­če­na da su 14. fe­bru­a­ra 1993. go­di­ne, kr­še­ći pra­vi­la me­đu­na­rod­nog pra­va za vri­je­me ra­ta, na­re­đi­va­li na­pad na ci­vil­no sta­nov­ni­štvo i ci­vil­na na­se­lja, vr­ši­li ubi­stva, ne­ljud­ski po­stu­pa­li i pro­tiv­za­ko­ni­to od­vo­di­li lju­de u kon­cen­tra­ci­o­ne lo­go­re.
– Is­tra­gu u ovom pred­me­tu vo­di­lo je tu­ži­la­štvo Cr­ne Go­re, a sa­da je pred­met u nad­le­žno­sti Tu­ži­la­štva BiH – po­tvr­đe­no nam je iz vi­še iz­vo­ra.
U zo­ru 14. fe­bru­a­ra 1993. go­di­ne, s te­ri­to­ri­je Cr­ne Go­re iz prav­ca se­la Bu­ko­vi­ca pri­pad­ni­ci tzv. Ar­mi­je BiH na­pa­li su ne­za­šti­će­na se­la Tr­pi­nje i Ša­pi­ći u op­šti­ni Čaj­ni­če. S le­đa, oda­kle su Sr­bi, mje­šta­ni čaj­nič­kih se­la, naj­ma­nje oče­ki­va­li. Mu­sli­man­ski voj­ni­ci pret­hod­no su pro­šli kroz sla­bo po­ve­za­ne po­lo­ža­je Voj­ske RS i pre­šli na te­ri­to­ri­ju Cr­ne Go­re, gdje su ih do­če­ka­li mu­sli­ma­ni iz Bu­ko­vi­ce. Mno­gi od njih i sa­mi su tog da­na obu­kli uni­for­mu tzv. Ar­mi­je BiH. Is­kaz za­ro­blje­nih voj­ni­ka tzv. Ar­mi­je BiH po­tvr­đu­je po­moć i uče­šće mu­sli­ma­na iz Bu­ko­vi­ce u Cr­noj Go­ri u na­pa­du na Čaj­ni­če. I tran­skrip­ti raz­go­vo­ra, ko­je je u knji­zi „Dr­žav­na taj­na” ob­ja­vio Se­mir Ha­li­lo­vić, sin rat­nog ko­man­dan­ta tzv. Ar­mi­je BiH Se­fe­ra Ha­li­lo­vi­ća ja­sno do­ka­zu­ju da su u po­ko­lju srp­skog ci­vil­nog sta­nov­ni­štva u čaj­nič­kim se­li­ma uče­stvo­va­li cr­no­gor­ski dr­ža­vlja­ni mu­sli­man­ske na­ci­o­nal­no­sti iz Plje­va­lja. U do­ku­men­ti­ma ko­je je ob­ja­vio Ha­li­lo­vić pre­ci­zno je na­ve­de­na na­red­ba ka­ko tre­ba iz­ve­sti na­pad u Čaj­ni­ču, pre­ko Cr­ne Go­re, ko su bi­li sa­rad­ni­ci iz plje­valj­ske Bu­ko­vi­ce i ka­ko je uz nji­ho­vu po­moć iz­bjeg­nut su­sret sa gra­ni­ča­ri­ma Voj­ske Ju­go­sla­vi­je.
Lju­di ko­ji su pre­ži­vje­li ove do­ga­đa­je tvr­de da je mu­sli­man­ska voj­ska zna­la od­ziv i lo­zin­ku, ko­ja se ko­ri­sti­la u ko­mu­ni­ka­ci­ji iz­me­đu pri­pad­ni­ka Voj­ske Ju­go­sla­vi­je, ko­ji su bi­li na gra­ni­ci sa Bo­snom, i pri­pad­ni­ka Voj­ske Re­pu­bli­ke Srp­ske, ko­ja je upra­vo pro­mi­je­nje­na 13. fe­bru­a­ra 1993. go­di­ne dan uoči zlo­či­na. Sma­tra­ju da je u Voj­sci Ju­go­sla­vi­je bi­la „kr­ti­ca”, ko­ja je oda­la lo­zin­ku ili je pro­da­la mu­sli­man­skim sna­ga­ma.
Bla­ško Po­po­vić iz se­la Tr­pi­nja, na­sta­njen u Čaj­ni­ču, je­dan od svje­do­ka na­pa­da mu­sli­ma­na na srp­ska se­la u op­šti­ni Čaj­ni­če, me­di­ji­ma je is­pri­čao je de­ta­lje do­ga­đa­ja.
– Pr­vo smo vi­dje­li da je za­pa­lje­na ku­ća Ra­de­ta Pi­je­vi­ća, ku­ća je go­re­la na­vrh se­la Ša­pi­ći. Ta­mo je bi­lo na­še rod­bi­ne i ma­le dje­ce. Do­go­va­ra­li smo se ka­ko da iz­vu­če­mo na­še lju­de iz Ša­pi­ća. Po­što je mu­sli­man­ska voj­ska za­pa­li­la vi­še ku­ća u Ša­pi­ći­ma, mje­šta­ni obli­žnje Tr­pi­nje, u stra­hu od po­ko­lja or­ga­ni­zo­va­no su na­pu­sti­li se­lo. Kre­nu­li su pre­ko Ha­ni­ne do Po­ni­ka­va, gdje su ih mu­sli­man­ski voj­ni­ci sa­če­ka­li puc­nja­vom i ubi­li Du­šan­ku Ma­šić (50). Na istom mje­stu ubi­jen je i tri­na­e­sto­go­di­šnji Želj­ko Ma­šić, ko­ji je na­kon ra­nja­va­nja ma­sa­kri­ran, a ubi­jen je i Mi­ro­slav Kr­no­je­lac (54), ko­ji je vo­zi­lom Hit­ne po­mo­ći na­i­šao is­pred mu­sli­man­ske za­sje­de. Za­klan je Trif­ko Da­če­vić (66), a pro­na­đe­na su i ma­sa­kri­ra­na ti­je­la Du­ša­na Če­vi­ća, Du­ška Ka­ta­na, Bo­ža Da­če­vi­ća, Sta­noj­ke Da­če­vić, Ste­va i Vuč­ka Ko­va­če­vi­ća. Svi su ubi­je­ni iz va­tre­nog oruž­ja, a ka­sni­je su nji­ho­va ti­je­la iz­ma­sa­kri­ra­na.
Mu­sli­man­ska voj­ska je pr­vo iz­vr­ši­la oru­ža­ni na­pad na se­lo Ša­pi­ći, i tom pri­li­kom za­pa­li­la ku­će Raj­ka i Mi­lo­ša Pi­je­vi­ća. Na­kon to­ga, is­pred ku­će su ubi­li Raj­ka i Da­rin­ku Pi­je­vić, sta­ru oko 70 go­di­na. Ja sam svje­dok da je bi­lo oko 500 mu­sli­man­skih voj­ni­ka. Oni su pro­šli prav­cem plje­valj­skih se­la Mo­će­vi­ći, Kru­šev­ci, Bun­gu­ri pre­ma mje­stu Ili­ji­na Sti­je­na i De­be­lo Br­do. Za­tim su oti­šli u Lje­pu Ra­van pre­ma Ri­ba­ri­ca­ma, u bu­ko­vu šu­mu, pa se da­lje po­vu­kli pre­ma Bav­čić ri­je­ci, na cr­no­gor­sko-bo­san­sku gra­ni­cu – svje­do­čio je Po­po­vić.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com