UHAPŠENI E.A. (36) i A.M. (26), švercovali drogu vrijednu DVA MILIONA EURA! - Volim Podgoricu

UHAPŠENI E.A. (36) i A.M. (26), švercovali drogu vrijednu DVA MILIONA EURA!

Carinici i policajci zaplijenili su sinoć od 20:20h oko 28 kilograma heroina na graničnom prelazu Debeli brijeg.

To je, kako se navodi u saopštenju Uprave policije, rekordna količina ove droge zaplijenjena u Crnoj Gori.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, droga je sinoć pronađena u automobilu albanskih registarskih oznaka.

Inspektori su uhapsili dvoje državljana Albanije E.A. (36) i A.M. (26) koji su, kako se sumnja, heroin pokušali da prošvercuju preko granice sa Hrvatskom.

“Službenici Carinske ispostave Debeli brijeg i policijski službenici Regionalnog centra granične policije Jug su juče, 25. februara 2016. godine oko 20,20 časova, na GP Debeli Brijeg, na izlaznoj traci prema Republici Hrvatskoj, zaustavili vozilo marke „Peugeot“, albanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Albanije, E.A, star 36 godina, dok se na mjestu suvozača nalazio takođe albanski državljanin, A.M. star 29 godina. Policijski i carinski službenici su izvršili pretres vozila uz pomoć specijalne kamere i posumnjali na mogućnost pokušaja krijumčarenja droge. Specijalnim iglama, koje su namijenjene za takvu vrstu pregleda, u šupljini između motora i instrument table pronašli su 39 pakovanja pravougaonog oblika, sa sadržajem tvrdo presovane praškaste materija tamno braon boje, za koju se posumnjalo da je opojna droga heroin, saopštila je predstavnica Uprave carina Jelena Perućica.

dro
Foto: CdM

O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Kako Perućica saopštila, heroin je upućen Forenzičkom centru radi sprovođenja potrebnih vještačenja, “kojima će se, između ostalog, utvrditi i stepen čestoće, a pretpostavlja se da se radi o heroinu veoma visokog procentra čistoće”.

Osumnjičeni će danas, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu.

“Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su ova dva lica, oko dva sata prije nego što je droga otkrivena na Debelom brijegu, iz Albanije ušla u Crnu Goru, u namjeri da heroin, radi dalje prodaje, prokrijumčare u Hrvatsku i dalje, ka jednoj zemlji Evropske unije. Vrijednost zaplijenjenog heroina, nakon miješanja sa drugim supstancama i prepakivanja, na uličnom narko tržistu iznosi preko dva miliona eura”, navela je Perućica.

Predstavnica Uprave policije Tamara Popović saopštila je da je u toku prošle godine, policija je na teritoriji Crne Gore izvršila 383 pojedinačne zaplijene i zaplijenjeno je ukupno 237,42 kg opojnih droga.

“Od ove količine, najviše je zaplijenjeno marihuane (197,46 kg), kokaina (33,92 kg) i heroina (4,63 kg). Zapremina ukupno zaplijenjenih sintetičkih droga je 1,3 kg. Službenici Odsjeka za borbu protiv droge su prošle godine podnijeli 115 krivičnih prijava, kojima je nadležnim tužiocima procesuirano 196 lica, zbog osnova sumnje da su počinila 184 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Podnijeto je i 175 prekršajnih prijava iz ove oblasti, što je 14.4% vise nego u 2014. godini”, kazala je Popović.

“Na međunarodnom nivou tokom 2015. godine crnogorska policija je sa policijama i bezbjednosnim službama drugih država relizovala četiri značajna predmeta – Skiper, Mak /Hant, Kocka / Vinetu i Virus, dok je na nacionalnom niovu realizovan predmet Čistač. U predmetu Kocka / Vinetu, kojim je koordinirala policija Španije, zaplijenjeno je oko 3,5 tona kokaina (što predstavlja rekordnu zaplenu kokaina u Evropi posljednjih godina) i 9,4 miliona eura, a na teritoriji više država lišeno slobode 69 lica, među kojima i dva crnogorska državljanina. Najznačajniju zaplenu kokaina realizovali su službenici Uprave carina, u saradnji sa policijskim službenicima. Carinski službenici su, podsjećamo, u decembru prošle godine, u Luci Bar, u kontejnerima sa kafom koji su dopremljeni iz Brazila, otkrili oko 33 kilograma kokaina visokog procenta čistoće. Kriminalistićka obrada u ovom predmetu je u toku”, dodala je Popović.

 

1 komentar

  1. шта ће људи, боре се за живот, раде.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com