Najbolji nastupaju na prestižnom takmičenju - Volim Podgoricu

Najbolji nastupaju na prestižnom takmičenju

Prvi u nizu planiranih seminara saksofonista karakterističnih za drugo polugodište, održan je u Muzičkoj školi. Seminar, koji je počeo 20. februara, pohađalo je sedam polaznika, a radionicu je i ove godine vodio profesor, Bojan Vukelić ističući da su reakcije učenika veoma dobre.
– Seminari svake godine imaju bolji nivo, a radionica je fokusirana na polaznike iz Crne Gore, odnosno Kotora i Tivta i veliko je interesovanje tako da sam veoma zadovoljan – naglasio je Vukelić.
Saksofon u svim muzičkim žanrovima ima veliku upotrebu, posebno u džezu, ali takođe i u klasičnoj muzici je veoma rasprostranjen.
– To je pomalo drugačije od onoga što smo navikli da slušamo, u odnosu na literaturu drugih instrumenata, ali veoma interesantno i u klasičnoj muzici ima veoma veliku primjenu – objasnio je profesor Vukelić. Posljednjih godina raste interesovanje za taj instrument na našim prostorima, a tivatska Muzička je jedna od rijetkih škola u Crnoj Gori koja ima odsjek saksofona.
Polaznici su zadovoljni naučenim u protekla četiri dana. Učenica Sara Peričić kaže da je za malo vremena uspjela da nauči mnogo. „Iako je trajalo kratko dosta sam uradila, profesor je sjajan”, istakla je Sara.
Seminar za gitaru koji vodi profesor Darko Karajić sa Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, počeo je juče i traje do 29. februara. Paralelno sa gitarom održaće se i seminar klavira, koji će i ove godine voditi profesor Jurij Kot.
Nakon seminara saksofona, koji je održan u Muzičkoj školi, mladi saksofonisti iz Tivta i Kotora učestvovuju na takmičenju saksofonista u Beogradu (25. – 27. februar), na 13. Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko”.
Za instrument saksofon, iz Muzičke škole Tivat za takmičenje je prijavljen Matija Vučinović, učenik šestog razreda iz klase nastavnika Gorana Turkalja. Matija je u B kategoriji, gdje se takmiči sa još sedam saksofonista, iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Od mladih saksofonista iz Crne Gore takmičiće se još dva učenika iz škole „Vida Matjan” iz Kotora, Filip Kovačević i Ivan Radović, učenici takođe iz klase nastavnika Turkalja, koji su pohađali seminar saksofona u tivatskoj muzičkoj školi.
Saksofon kao instrument posljednjih godina uživa popularnost u tivatskoj i kotorskoj muzičkoj školi, zahvaljujući između ostalog i dugogodišnjim, tivatskim Međunarodnim duvačkim radionicama.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com