Razredna im je rekla: “Gdje ste, JUNACI MOJI!” Aleksandar, Martin i NIkola su zaista HEROJI - Volim Podgoricu

Razredna im je rekla: “Gdje ste, JUNACI MOJI!” Aleksandar, Martin i NIkola su zaista HEROJI

Aleksandar Ilinčić (18), Martin Tmišić (18) i Nikola Pajić (18) postali su junaci Petnaeste beogradske gimnazije nakon što su u ponedjeljak iz zapaljenog stana uspjeli da spasu komšiju starog 85 godina.

Trojica učenika četvrte godine u ponedeljak oko 17 sati bili su u dvorištu škole na malom odmoru, kada su primijetili da iz stana zgrade preko puta, u Ulici Serdar Janka Vukotića 10, kulja dim.

 – Martin je prvi primijetio dim. Znali smo da je u tim zgradama centralno grijanje, pa smo krenuli da pogledamo šta se dešava. Prvo smo mislili da nešto gori na terasi, ali kako smo se približavali, vidjeli smo da je plamen u stanu – priča za “Blic” Aleksandar.

Nikola, koji živi u susjednoj zgradi, kaže da je znao da u tom stanu živi stariji gospodin sa unukom od 20 godina. Aleksandar, čiji je otac penzionisani oficir Žandarmerije, odmah je pozvao vatrogasce i Hitnu pomoć, a onda su sva trojica ušla u zgradu i krenuli ka trećem spratu na kom je stan u kome je izbio požar.

– Stanari zgrade su već počeli da izlaze napolje. Jedna starija gospođa nas je grdila što ulazimo. Vikala je: ”Gdje ćete vi da pomažete?”… Srećom, sa nama su pošla još trojica starijih muškaraca koji su fizički jači od nas i koji su i razvalili vrata stana. Vrata su bila zaključana i kada su pala, vidjeli smo dedu koji je ležao u hodniku. Vjerovatno je pokušao da pobegne od dima, ali se onesvijestio i pao – priča Martin, koji je tada otrčao u susjednu zgradu po protivpožarni aparat.

Aleksandar i još jedan muškarac koji je učestvovao u spasavanju za to vrijeme su iznijli dedu.

– Svuda je bio gust dim. Stavili smo majice preko glave i iznijeli ga. Prvo u hodnik, a onda niz stepenice do platoa ispred zgrade. U prvi mah smo mislili da je deda mrtav jer nam se činilo da ne diše. Ali na platou smo vidjeli da ipak diše, jedva. Jedan čovjek mu je maramicom vadio garež iz usta. Tijelo mu je bilo vrelo. Od neke djece koja su se vraćala iz škole uzeli smo sveske i njima smo ga hladili – priča Aleksandar.

Za to vrijeme Martin je odnio protivpožarni aparat u dedin stan. On i još jedan čovjek su gasili vatru u hodniku, ali dalje nisu mogli.

– Tek kada smo iznijeli dedu, stigla je policija i Vatrogasna ekipa. Hitna je došla tek 20 minuta kasnije. Jedan vatrogasac me je pitao da li smo evakuisali zgradu i poslao nas da lupamo na vrata svih stanara da bismo provjerili da li su svi izašli. Oni su ušli i ugasili požar – priča Aleksandar.

Hitna pomoć je povređenog dedu odvezla na VMA.

– Uveče je naša razredna Ana Pešut saznala šta smo uradili. Sve nas je pozvala, a sutradan je ušla u učionicu i rekla: ”Gdje ste, junaci moji” – pričaju maturanti.

Unuk: Deda je dobro

Unuk sugrađanina čiji se stan zapalio nije juče želio da priča o slučaju, kao ni da navede svoje ime i ime dede.

– Deda je dobro i to je sve što mogu da vam kažem – rekao je unuk.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com