VREMENSKA PROGNOZA: Baba Marta će pokazati zube, a onda nas OPET čeka IZNENAĐENJE! - Volim Podgoricu

VREMENSKA PROGNOZA: Baba Marta će pokazati zube, a onda nas OPET čeka IZNENAĐENJE!

Za nama je definitivno jedna od najtoplijih zima u poslednjih nekoliko decenija. Lagani sniježni talas koji nam stiže narednih dana  neće promijeniti prosjek najtoplijih zimskih dana u dugom periodu.

“Baba Marta” će već od vikenda pokazati zube, i očekuje se zahlađenje i snijeg na sjeveru , ali ne zadugo. U cijelom regionu, zime su iz godine u godinu sve blaže, a ovoga ljeta se predviđaju i veoma visoke temperature.

Prema rečima Jasminke Smailagić, načelnice u Klimatskom sektoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, na 14. zasijedanju Foruma za klimatske izglede za jugoistočnu Evropu, predstavnici RHMZ u saradnji sa kolegama iz ovog regiona upravo su i predvidjeli da će ova zima biti blaga.

– Sa velikom vjerovatnoćom klimatski izgledi su ukazivali na to da će ova zima biti toplija od prethodne zime, sa prosječnom količinom padavina. U klimatologiji, zima počinje 1. decembra i završava se poslednjeg dana u februaru – kaže Smailagićeva za Novosti.

Ona već početkom sledeće sedmice očekuje otopljenje s temperaturama znatno iznad prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, da bi krajem sedmice uslijedilo zahlađenje sa snijegom. Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, dok će količina padavina tokom marta biti u granicama prosjeka.

prognoza000

 

– Do 21. marta, sve će se svesti u okvire očekivanih vrijednosti – kaže Smailagićeva. – Proljeće će najverovatnije biti u uobičajenim granicama. Od 1. marta do 31. maja očekuju nas prosječne temperature, kaže ona.

Na osnovu poslednje sezonske prognoze našeg regionalnog klimatskog modela, Smailagićeva kaže da nas očekuje toplo i suvo ljeto.

Ovogodišnji februar bio je čak topliji od prosečnog marta. Kako u ovoj meteorološkoj stanici kažu, srednja temperatura za mart je oko sedam stepeni.

(volimpodgoricu.me/novosti.rs)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com