Kombinat aluminijuma struju kupuje od Slovaka - Volim Podgoricu

Kombinat aluminijuma struju kupuje od Slovaka

Kombinat aluminijuma od danas se više ne snabdijeva električnom energijom preko Montenegro bonusa, odnosno Elektroprivrede Crne Gore, saznaje Pobjeda. To je prvi put od osnivanja prije 46 godina, da se KAP u potpunosti snabdijeva strujom iz inostranstva.

Iz KAP-a su potvrdili Pobjedi da su sklopili ugovor sa slovačkom kompanijom LE Trading a.s. o snabdijevanju električnom energijom do 2017. godine.

“S obzirom na visoku cijenu električne energije koju je potrošač KAP plaćao u Crnoj Gori, promjenom dobavljača KAP stvara uslove za bolje poslovanje”,  rekli su Pobjedi iz Kombinata.

Prema ugovoru, KAP će slovačkoj kompaniji plaćati 35 eura za megavat-sat električne energije. Posljednja cijena koju je Kombinat uspio da dogovori sa EPCG bila je 37,46 eura za megavat-sat, dok je 2014. plaćao 45,5 eura.

Elektroliza B, koja je jedina u pogonu još od vremena kad je KAP-om upravljao riuski CEAK, sada troši 63 megavata, odnosno 1512 megavat-sati dnevno. To je potrošnja od 551.880 megavat-sati električne energije godišnje. Iz KAP-a su najavili da će, nakon remonta koji je u toku, Elektroliza B povećati potrošnju električne energije na 100 megavata, odnosno 2400 megavat-sati dnevno. Godišnja potrošnja bi, u tom slučaju, bila 876 hiljada megavat-sati.

“Na ovaj način će se znatno unaprijediti poslovanje Kombinata aluminijuma, a procjena je da će se nakon remonta Elektrolize B ostvariti uštede od otprilike dva i po miliona”, rekli su Pobjedi iz KAP-a.

Naglasili su da su u toku pregovori sa predstavnicima slovačke kompanije LE Trading za kupovinu električne energije do 2019. godine.

Vlasnik KAP-a Veselin Pejović je kupio imovinu podgoričke fabrike za 28 miliona eura polovinom 2014. godine. Od tada pokušava da sa EPCG ugovori nabavku u odnosu na berzansku cijenu aluminijuma. Neposredno poslije preuzimanja KAP-a polovinom juna 2014. tražio je da megavat-sat plaća 38 eura, što tada nije uspio da obezbijedi. U međuvremenu je cijena električne energije, ali i tone aluminijuma pala. Sada je cijena megavat-sata na SEEPEX-u 29,42 eura, srednja cijena u EU je 27,03 eura, dok je cijena tone aluminijuma 1588,5 dolara.

EPCG je planirala da ove godine isporuči KAP-u 641 hiljadu megavat-sati električne energije. U tom bi slučaju, prema energetskom bilansu za ovu godinu, nedostajalo 332 hiljade megavat-sati struje. Sada će EPCG imati višak od 319 hiljada megavat-sati, tako da može ili da je izveze, ili da, ukoliko cijena bude preniska, smanji proizvodnju termoelektrame.

Prema bilansu za ovu godinu, iz domaćih izvora treba da bude proizvedeno 2.976 hiljada megavat-sati, od čega 920 hiljada HE Perućica, 750 hiljada HE Piva, a 1.286 hiljada megavat-sati TE Pljevlja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com