Crnogorski šverceri direktno povezani sa kartelima iz Južne Amerike - Volim Podgoricu

Crnogorski šverceri direktno povezani sa kartelima iz Južne Amerike

Cr­na Go­ra je tran­zit­na ze­mlja za ile­gal­nu tr­go­vi­nu dro­gom ko­ja se do­pre­ma u za­pad­nu Evro­pu pre­ko tra­di­ci­o­nal­nih bal­kan­skih kri­jum­čar­skih pu­te­va, uka­za­no je u naj­no­vi­jem iz­vje­šta­ju Stejt di­part­men­ta o tr­go­vi­ni dro­gom u svi­je­tu. Iz­vje­štaj je ka­sno si­noć ob­ja­vljen na in­ter­net saj­tu ame­rič­kog Mi­ni­star­stva spolj­nih po­slo­va, na­kon što ga je dr­žav­ni se­kre­tar SAD Džon Ke­ri po­slao Kon­gre­su. Pre­ma zva­nič­nom sa­op­šte­nju, Stejt di­part­ment je do­sta­vio Kon­gre­su Me­đu­na­rod­ni iz­vje­štaj o stra­te­gi­ji kon­tro­le nar­ko­ti­ka (IN­CSR), ka­ko gla­si pu­ni na­ziv do­ku­men­ta.
U tom do­ku­men­tu na­vo­di se da su naj­za­stu­plje­ni­je dro­ge ko­ji­ma se tr­gu­je pre­ko Cr­ne Go­re ma­ri­hu­a­na (pro­iz­ve­de­na u Al­ba­ni­ji), he­ro­in (iz Av­ga­ni­sta­na ko­ji pro­la­zi pre­ko Ko­so­va i Al­ba­ni­je) i ko­ka­in iz La­tin­ske Ame­ri­ke.
– Sve je vi­še do­ka­za kod or­ga­na za spro­vo­đe­nje za­ko­na da su cr­no­gor­ski tr­gov­ci di­rekt­no uklju­če­ni u kri­jum­ča­re­nje ko­ka­i­na iz Ju­žne Ame­ri­ke u Evro­pu. Vla­sti pro­cje­nju­ju da oko 15 od­sto dro­ge ko­ja tran­zi­ti­ra pre­ko Cr­ne Go­re osta­je da bu­de kon­zu­mi­ra­na lo­kal­no – na­ve­de­no je u iz­vje­šta­ju.
Ka­ko se na­vo­di, to­kom 2015. go­di­ne upo­tre­ba sin­te­tič­kih dro­ga je u znat­nom po­ra­stu, kao i ukup­na ile­gal­na po­tra­žnja dro­ge. U do­ku­men­tu se na­vo­di da Sje­di­nje­ne Ame­rič­ke Dr­ža­ve (SAD) i Cr­na Go­ra na­sta­vlja­ju da sa­ra­đu­ju u spre­ča­va­nju ši­re­nja nar­ko­ti­ka raz­mje­nom in­for­ma­ci­ja i za­jed­nič­kim is­tra­ga­ma.
Ka­ko je is­tak­nu­to u ame­rič­kom iz­vje­šta­ju, u 2015. go­di­ni Cr­na Go­ra je pred­u­ze­la ko­ra­ke da pro­ši­ri na­po­re za pri­mje­nu za­ko­na i za na­do­grad­nju ka­pa­ci­te­ta za spro­vo­đe­nje po­li­cij­skih i tu­ži­lač­kih is­tra­ga. Stejt di­part­ment na­vo­di da je Cr­na Go­ra ulo­ži­la na­po­re da pre­ki­ne šver­cer­ske lan­ce, sma­nji di­stri­bu­ci­ju, po­kre­ne pro­gra­me pre­ven­ci­je i da raz­mje­nju­je in­for­ma­ci­je sa part­ner­skim slu­žba­ma.
– Po­li­cij­sko odje­lje­nje za nar­ko­ti­ke ima 50 slu­žbe­ni­ka u pet re­gi­o­nal­nih kan­ce­la­ri­ja i do­bi­lo je no­vu opre­mu, uklju­ču­ju­ći osam no­vih vo­zi­la. To­kom pr­vih de­set mje­se­ci 2015. go­di­ne, pod­ni­je­te su kri­vič­ne pri­ja­ve pro­tiv 120 li­ca po­ve­za­nih sa od­u­zi­ma­njem 162,5 ki­lo­gra­ma ma­ri­hu­a­ne, 4,1 kg he­ro­i­na, 0,3 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na i 1,2 kg sin­te­tič­kih dro­ga – is­tak­nu­to je u iz­vje­šta­ju Stejt di­part­men­ta.
Na­ve­de­no je da je Cr­na Go­ra na­sta­vi­la da spro­vo­di na­ci­o­nal­nu stra­te­gi­ju kon­tro­le nar­ko­ti­ka za pe­ri­od od 2013. do 2020. go­di­ne, uz po­moć Kan­ce­la­ri­je Uje­di­nje­nih na­ci­ja za dro­gu i kri­mi­nal i Evrop­ske uni­je (EU). Ta­ko­đe, uka­za­no je da je us­po­sta­vi­la i na­ci­o­nal­nu ba­zu po­da­ta­ka o dro­ga­ma.
– Vla­sti pro­cje­nju­ju da je broj lju­di ko­ji tra­že me­di­cin­sku po­moć zbog po­re­me­ća­ja. iza­zva­nih upo­tre­bom sup­stan­ci u po­ra­stu, a In­sti­tut za jav­no zdra­vlje je na­veo da je to­kom 2014. go­di­ne tre­ti­ra­no 677 pa­ci­je­na­ta. Li­je­če­nje uklju­ču­je tret­man i pro­gra­me re­ha­bi­li­ta­ci­je, kam­pa­nje za po­di­za­nje svi­je­sti, ja­ča­nje op­štin­skih kan­ce­la­ri­ja, i an­ga­žo­va­nje ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja (NVO) u post-oslo­ba­đa­ju­ćoj re­ha­bi­li­ta­ci­ji i pro­jek­ti­ma re­so­ci­ja­li­za­ci­je. Vla­sti pro­cje­nju­ju da u Cr­noj Go­ri ima iz­me­đu 2.500 do 5.000 za­vi­sni­ka od dro­ge, a ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je sma­tra­ju da je stva­r­ni broj od 10.000 do 15.000 – na­vo­di se u iz­vje­šta­ju Stejt di­part­men­ta o tr­go­vi­ni dro­gom.
Pod­vu­če­no je da je u jed­noj zna­čaj­noj ak­ci­ji, ko­ja je spro­ve­de­na za­jed­no sa špan­skim vla­sti­ma, uhap­še­no 69 osum­nji­če­nih, uklju­ču­ju­ći i dva dr­ža­vlja­na Cr­ne Go­re, i za­pli­je­nje­no je vi­še od 3,5 to­na ko­ka­i­na. Na­vo­di se da su u toj ak­ci­ji kon­fi­sko­va­na 9,4 mi­li­o­na eura ste­če­na iz­vr­še­njem kri­vič­nih dje­la.
– Sje­di­nje­ne Ame­rič­ke Dr­ža­ve će na­sta­vi­ti da po­dr­ža­va­ju i po­ma­žu na­po­re Cr­ne Go­re da is­pu­ni svo­je oba­ve­ze u ci­lju kon­tro­le ši­re­nja dro­ga – za­klju­če­no je u iz­vje­šta­ju Stejt di­part­me­ta ko­ji je ob­ja­vljen ka­sno si­noć.
U sa­op­šte­nju ko­je je ob­ja­vlje­no, na­vo­di se da je Stejt di­part­ment do­sta­vio Kon­gre­su Me­đu­na­rod­ni iz­vje­štaj o stra­te­gi­ji kon­tro­le nar­ko­ti­ka (IN­CSR).
– Iz­vje­štaj u dva to­ma nu­di sve­o­bu­hvat­nu pro­cje­nu na­po­ra stra­nih vla­da da su­zbi­ju cr­no tr­ži­šte nar­ko­ti­ka, nji­ho­vu pro­iz­vod­nju, tr­go­vi­nu i upo­tre­bu, u skla­du sa svo­jim me­đu­na­rod­nim oba­ve­za­ma pre­ma ugo­vo­ri­ma UN, a ta­ko­đe pred­sta­vlja i in­for­ma­ci­je o na­po­ri­ma vla­da u bor­bi pro­tiv pra­nja nov­ca i fi­nan­si­ra­nja te­ro­ri­zma – sa­op­šte­no je iz Vla­de SAD.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com