EPCG: Toplotna stanica je uslov projekta - Volim Podgoricu

EPCG: Toplotna stanica je uslov projekta

Elektroprivreda Crne Gore EPCG ponovo je demantovala navode nevladine organizacije Green Home, prije svega da projekat toplifikacije Pljevalja zavisi isključivo od odluke investitora.

-Ova informacija je u potpunosti netačna, jer je toplotna stanica snage 75 toplotnih megavati za toplifikaciju Pljevalja od početka projekta sastavni i obavezni dio projektne dokumentacije za izgradnju drugog bloka. Da budemo do kraja precizni i jasni, toplotna stanica je uslov projekta, ona je uslov ponuđaču opreme koji mora da predvidi odvajanje toplote u iznosu od 70 toplotnih megavata ili oko 40 MW snage koja bi se predala na mjestu razdvajanja infrastrukture mreže za grijanje grada i mreže za predaju toplote termoelektrane Pljevlja -navode u EPCG-u.

EPCG i Rudnik uglja Pljevlja, kako navode,  ulažu napore u ostvarivanje strateških zadataka, odnosno obezbjeđivanje elektroenergetske nezavisnosti države, eliminaciju aktuelnog deficita električne energije, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema države.

-U toj svojoj namjeri, strogo se vodi računa o implementaciji EU regulativa iz svih domena koji tretiraju elektroenergetsku oblast na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, pa i onih koji se tiču zaštite životne sredine. Ukoliko postoji potreba da podsjetimo NVO Green Home o kojim se direktivama radi, sa zadovljstvom ćemo to uraditi. Npr. za PC tehnologiju sagorijevanja uglja u TEP-II predviđene su primjene svih mjera zaštite životne sredine kojim će se u potpunosti zadovoljiti najstrožiji kriterijumi u skladu sa Direktivom 2010/75/EU (Industrial Emmisions Directive. Dugoročna energetska stabilnost, kao i energetska nezavisnost Crne Gore, uz ispunjavanje svih obaveza koje su preuzete Sporazumom o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope (EZ JIE), kao ključnog instrumenta usmjeravanja energetskih politika zemalja članica, preduslov njenog ekonomskog razvoja  –  stoji u reagovanju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com