Nema informacija o migracionoj ruti kroz Crnu Goru - Volim Podgoricu

Nema informacija o migracionoj ruti kroz Crnu Goru

Ministarstvo rada i socijalnog staranja nema zvaničnu informaciju da će Crna Gora postati dio migracione rute, ali se pripremaju sve aktivnosti u vezi sa potencijalnim prilivom izbjeglica, saopštila je ministarka Zorica Kovačević.

Ona je kazala da ministarstva vanjskih i unutrašnjih poslova imaju dnevnu komunikaciju sa zemljama u okruženju i predstavnicima Evropske unije (EU).

„Pratimo šta radi EU i koje preopruke daje, tako da prema svim tim kretanjima i mi preduzimamo aktivnosti“, rekla je Kovačević nakon sjednice Vlade.

Na pitanje da li je Crna Gora spremna za prihvat izbjeglica, Kovačević je podsjetila na Plan aktivnosti u slučaju priliva migranata, koji je Vlada usvojila prošle godine.

Prema tom Planu, kako je pojasnila, postoji Koordinacioni odbor kojim rukovodi potpredsjednik Vlade Duško Marković i postoji Operativni tim u čijem su sastavu predstavnici svih ministarstava, Crvenog krsta i nadležnih institucija.

„Danas smo na Vladi imali izvještaj Operativnog tima i razgovarali o trenutnoj situaciji koja se mijenja iz dana u dan. Zaključak Vlade je da Operativni tim izvještava svakog utorka komisiju kakva je situacija na terenu“, navela je Kovačević.

Ona je dodala da Operativni tim razmatra mjere predviđene Planom aktivnosti i pripreme o eventualnom prilivu izbjeglica u Crnu Goru.

Prema njenim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija komunicira sa drugim državama u regionu i najvažnije je što Operativni tim u dnevnoj komunikaciji razmatra sve mogućnosti evenutanog priliva izbjeglica.

„Ako se to desi, Vlada će imati posebnu sjednicu na kojoj ćemo razgovarati o zaključcima vezanim i za eventalnu novu rutu kroz Crnu Goru ili eventualno donošenje odluke u vezi sa granicama, kako će Vlada u tom slučaju postupiti“, pojasnila je Kovačević.

Ona je dodala da se pripremaju sve aktivnosti u vezi sa potencijalnim prelaskom migranata preko države ili obezbjeđivanjem smještaja za njih.

„Vlada je dala nalog da Operativni tim redovno obavještava predsjednika Koordinacionog odbora i šefa Opretivnog tima i Vlada će svakog utorka na sjednicama komisije takođe davati ocjenu stanja na terenu“, rekla je Kovačević.

(Mina)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com