Vlada odlučila da najniže PENZIJE POVEĆA za 20 odsto, ostalima 3 odsto - Volim Podgoricu

Vlada odlučila da najniže PENZIJE POVEĆA za 20 odsto, ostalima 3 odsto

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o penzijskom osiguranju, koje je Vlada danas usvojila, i koje će uputiti Skupštini, predviđeno je povećanje penzija od tri odsto od 1. jula ove godine, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević. Ona je, nakon sjednice Vlade, kazala da je izmjenom zakona predviđeno da se najniže penzije povećaju 20 odsto.

Kovačević je kazala da bi od 1. jula, najniža penzija, koja je do sada bila 101 euro, trebalo da iznosi 122 eura. Kovačević je saopštila da trenutno u Crnoj Gori ima 4.410 korisnika najniže penzije.

“S tim što će se ovo povećanje odnositi na ukupno devet hiljada korisnika, zato što će se odnositi i na one ljude koji su imali penzije nešto veće od 101 euro”, kazala je Kovačević.

Za realizaciju ovih novih zakonskih odredbi biće potrebno oko šest ipo miliona eura. Milion ipo eura odnosi se za povećanje za najnižu kategoriju penzija, a ostalo za povećanje penzija od tri odsto, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja.

Zakon je, kako je saopšteno, dopunjen i odredbom kojom je propisano da  korisnicama privremene naknade ovo pravo prestaje danom kada ostvare pravo na doživotnu mjesečnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com