Bivši radnici DKP-a najavili mogućnost blokiranja kapije preduzeća - Volim Podgoricu

Bivši radnici DKP-a najavili mogućnost blokiranja kapije preduzeća

Bivši radnici Duvanskog kombinata (DKP), koji traže isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža, najavili su mogućnost blokade kapije preduzeća u ponedjeljak, jer njihovi zahtjevi još nijesu ispunjeni.

Predsjednik Sindikata DKP-a Snežana Vidaković kazala je agenciji Mina-business da bivši radnici tog preduzeća, koji peti dan protestuju ispred kapije fabrike, još nijesu dobili odgovore nadležnih u vezi sa njihovim zahtjevima.

“Nijesmo još dobili odgovore nadležnih, tako da ćemo možda od ponedjeljka morati da primjenimo već poznatu mjeru, kao što je blokada kapije“, najavila je ona.

Kako je podsjetila, radnici se svakodnevno u smjenama okupljaju ispred kapije, tražeći isplatu jedne i po zarade i povezivanje radnog staža za tri godine i dva mjeseca.

Vlada je krajem prošle sedmice isplatila otpremnine za 115 bivših radnika DKP-a, u prosječnom iznosu od po 12.000, dok je Vlada za tu namjenu obezbijedila 1,7 miliona eura.

Otpremnine su isplaćene za 77 nekadašnjih radnika, koji su prošle godine otišli u prijevremenu penziju, kao i 38 onih koji su nakon obustave proizvodnje u kompaniji prije 20tak dana poslati na biro rada.

U DKP-u je 2010. godine, na prijedlog Elektroprivrede, uveden stečaj, zbog duga od 99,5 hiljada eura. Krajem februara je potpisan ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom Podgorica (NDKP), čime će zvanično biti likvidiran DKP, što podrazumijeva brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i njegovih akcija iz Centralne depozitarne agencije.

Ugovor su potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com