BUDVANI će tražiti manji porez za ugostitelje - Volim Podgoricu

BUDVANI će tražiti manji porez za ugostitelje

Ministarstvo održivog razvoja i turizma spremno je da urgira kod Ministarstva finansija da se smanje poreske stope na hranu za ugostitelje, saopštio je predstavnicima Udruženja ugostitelja Budve ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović.

Gvozdenović i njegovi saradnici su se sa budvanskim ugostiteljima sastali u srijedu.

“Ministar nam je predočio planove Ministarstva za naredni period. Između ostalog, Ministarstvo turizma se zalaže za jaku finansijsku kontrolu uz ne ovoliko visoke poreze. Oni se zalažu za uvođenje fiskalizacije uz smanjenje poreza na hranu”, saopšteno je iz Udruženja.

U Ministarstvu su, kako su dodali, takođe radili analize poreza u regionu i Evropi gdje se došlo do rezultata da je prosječna stopa poreza 11,5 odsto u turizmu i ugostiteljstvu.

Predstavnici Udruženja ukazali su Gvozdenoviću i na ostale probleme sa kojma se suočavaju.

“Iznijeli smo primjedbe na rad Morskog dobra koje izdaje dozvole na jednu godinu, gdje smo se složili da se taj period mora povećati na od tri do pet godina, kako ne bismo dolazili u situaciju da imamo objekte koji rade bez rješenja za rad, a uredno plaćaju poreze i doprinose. Takođe smo ukazali na probleme koje imamo zbog fiskalnog zakona koji nalaze da se za svako piće, jelo, kafu donose posebni računi gdje na kraju gost stoji sa balom računa ispred sebe i gdje smo dobijali najviše primjedbi”, navode budvanski ugostitelji.

Oni dodaju da su predstavnicima Ministarstva skrenuli pažnju na kratak špic sezone i sve teže poslovanju van sezone.

“Zbog toga se sve veći broj restorana odlučuje na samo sezonski rad. Jedno od rješenja vidimo da se zimi uz izgradnju nekoliko sportskih terena oživi zimska sezona u Budvi, čime bi se otvorio prostor za sportski turizam”, naveli su ugostitelji.

Jedna od njihovih sugestija je i da Ministarstvo obrati pažnju kako neki mediji u regionu predstavljaju Crnu Goru kao skupu destinaciju, što, tvrde ugostitelji, nije baš tako ako se uporede cijene sa drugim turističkim destinacijama. Ukazali su i na problem izlivanja kanalizacije i lošu urbanizaciju u Petrovcu, kao i veliki broj privremenih objekata, ulična prodaja sokova, limenki…

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com