PODGORIČANI: Radoje i Vito su puštali brodić niz Ribnicu, a evo zašto je taj brod jedna CIGLA! - Volim Podgoricu

PODGORIČANI: Radoje i Vito su puštali brodić niz Ribnicu, a evo zašto je taj brod jedna CIGLA!

Radoja Cerovića i njegovog sina Vita sreli smo na Ribnici. Zimsko doba, već mrak, a znate li šta su radili? Puštali su brodić niz Ribnicu! Hladnoća i mrak su mnogima razlog da se zavuku u kuću ili neku zadimljenu kafanu, ali ne i njima. 
Radoje je psiholog, i često drži predavanja o tome kako da idemo kroz život sa što više radosti, i manje sjekiracije. Njegova specijalnost su međuljudski odnosi i komunikacija.
Foto privatna arhiva
Foto privatna arhiva
– Čekamo i sestru Lolu, koja ima sedam godina, i sada je na časovima baleta… Igra je neobično važna. Mi smo programirani za igranje. Sve nama iole slične životinje se igraju. Kažu da djeca u ekstremnim uslovima kao što su koncentracioni logori, posljednje što izgube je poriv za igrom, uprkos gladovanju i strahu.
Istraživanje kroz igru i sposobnosti udaljavanja od roditelja zbog istraživanja okoline je jedna od najpouzdanijih mjera kasnijeg mentalnog i fizičkog zdravlja.
To nam govori o kvalitetu vezivanja roditelj-dijete, ključnog odnosa koji će se kasnije transformisati, ali će ostati osnova za sve bliske odnose. Kada je kvalitet tog odnosa visok, tj. dijete osjeća sigurnost tog odnosa, ono će biti u stanju da istražuje i da se udaljava, da se kasnije emancipuje od porodičnog odnosa. Znam da mi roditelji ne volimo previše, udaljavanje i pretjeranu aktivnost, da više volimo kad nam djeca „daju ruku“, ali ne smijemo zaboraviti da je pretjerano davanje ruke znak potrebe da se „držimo sigurne luke“.
radoje-viti2
Na stranu teorija, svi, pa i mi psiholozi pokušavamo da nađemo najbolji mogući modalitet građenja odnosa sa djecom. To je stalna igra ravnoteže, između slobode i discipline, između igre i obaveza, između srca i uma.
Danas smo odlučili da puštamo brodić niz Ribnicu. Da mu dozvolimo da otplovi, ali i da ga držimo na koncu, da ne potone i ne potopi se. Da puštamo da plovi sve dalje. Igramo se obojica, nema sumnje. I radimo dobru stvar večeras. Sjutra će nas možda obaveze ponovo razdvojiti, možda će Vito provesti previše vremena ispred TV-a, ali sjutra je novi dan i trudićemo se da ga učinimo najboljim mogućim.
Foto privatna arhiva
Foto privatna arhiva
Danas je uvijek najvažniji dan. Volio bih da Vito i Lola to nauče, da im to nekako prenesem, sve ostalo je manje važna poruka. Biće okruženi pesimizmom, paranojom i strahom od istraživanja, od različitosti, od odlučivanja. Na žalost to su dominantne kategorije našeg društva. Ali večeras puštamo brodić i vjerujem da ćemo time ugraditi još jednu malu ciglu u beskrajno komplikovanu građevinu koju nazivamo odrastanje, mogućnost da budete srećni, sigurni u sebe, da se savijate i ponovo ispravljate….

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com