SKUPŠTINA GRADSKE OPŠTINE GOLUBOVCI: Gdje su granice Zete? - Volim Podgoricu

SKUPŠTINA GRADSKE OPŠTINE GOLUBOVCI: Gdje su granice Zete?

Pred­log za­klju­ča­ka o po­kre­ta­nju ini­ci­ja­ti­ve za spa­ja­nje i osni­va­nje no­vih na­se­lja i iz­ra­de i do­no­še­nja Od­lu­ke o na­zi­vi­ma i gra­ni­ca­ma na­se­lja na te­ri­to­ri­ji Go­lu­bo­va­ca kao op­šti­ne u okvi­ru Glav­nog gra­da sa ela­bo­ra­tom o gra­ni­ca­ma na­se­lja ju­če su usvo­je­ni na sjed­ni­ci Skup­šti­ne Grad­ske op­šti­ne Go­lu­bov­ci gla­so­vi­ma od­bor­ni­ka DPS-a, dok su od­bor­ni­ci SNP-a bi­li pro­tiv.

Slav­ko Vuk­če­vić, od­bor­nik SNP-a, sma­tra da ova­kvu ini­ci­ja­ti­vu ne bi tre­ba­lo do­no­si­ti po hit­nom po­stup­ku.

-Za­kon o te­ri­to­ri­jal­noj or­ga­ni­za­ci­ji ka­že da su na­se­lja de­fi­ni­sa­na ka­ta­star­skim op­šti­na­ma, zna­či da ima­mo pre­kla­pa­nja sa Glav­nim gra­dom. Od­lu­ka ka­kva god bi­la bi­će u su­prot­no­sti sa od­lu­kom ko­ju je do­nio Glav­ni grad. Ini­ci­ja­ti­va GO Go­lu­bov­ci bi­la je for­mi­ra­nje no­vog na­se­lja Ci­jev­na. Glav­ni grad je to spro­veo, dao je ime Do­nja Ci­jev­na bez sa­gla­sno­sti GO Go­lu­bov­ci. To na­se­lje po jed­nom raz­gra­ni­če­nju pri­pa­da Ze­ti, po dru­gom Glav­nom gra­du, jer je gra­ni­ca Ci­jev­na i most do Sti­je­po­vi­ća ka­fa­ne, ma­gi­stra­lom, Srp­skom is­pod Ve­ljeg bri­je­ga do Mo­ra­če na bri­jeg do Bo­tu­na. Ako mi va­ma po­vje­ri­mo da sa Se­kre­ta­ri­ja­tom za ko­mu­nal­ne po­slo­ve i sa­bra­ćaj pra­vi­te ela­bo­rat, mo­že­mo do­ći u si­tu­a­ci­ju da osta­ne­mo bez tog di­je­la Ze­te. Tu su Ge­neks, KAP, Vu­ja­čić… Bi­će i sa gra­ni­ca­ma sa Tu­zi­ma pro­ble­ma. Ovo je tre­ba­lo da se do­ne­se ka­da se do­no­si­la od­lu­ka o gra­ni­ca­ma na­se­lja ko­ju je do­nio Glav­ni grad i da jav­na ras­pra­va bu­de ob­je­di­nje­na, da ne osta­vi­mo spo­ro­ve ge­ne­ra­ci­ja­ma – ka­že Vuk­če­vić.

Od­bor­nik DPS-a Pre­drag An­đu­šić is­ta­kao je da oni po­kre­ću ini­ci­ja­ti­vu, te da na­kon to­ga ide pri­pre­ma na­cr­ta i ele­bo­rat, te jav­ne ras­pra­ve. Da ne tre­ba go­vo­ri­ti hi­po­te­tič­ki, sma­tra Mi­ha­i­lo An­đu­šić, od­bor­nik DPS-a.

-Ne­moj­te da re­a­gu­je­mo is­hi­tre­no kao što je to ura­di­la Op­šti­na Tu­zi. Kraj­nje je neo­zbilj­na ova­kva pri­ča. Ima­te do­zu za­bri­nu­to­sti kao i ja. Tre­ba­li smo to ra­ni­je da od­ra­di­mo, sla­žem se, ali da se dr­ži­mo prak­se da mi to za raz­li­ku od Tu­zi od­ra­di­mo ka­ko to na­la­žu pro­pi­si dr­ža­ve. Imao sam pri­li­ku da vi­dim nji­ho­vu od­lu­ku i iz­ne­na­di­le su me Ku­će Ra­ki­ća iskre­no – re­kao je An­đu­šić.

Pred­sjed­nik GO Go­lu­bov­ci Du­šan Ra­do­njić po­zvao je od­bor­ni­ke da gla­sa­ju za ini­ci­ja­ti­vu ka­ko bi po­ka­za­li da su le­ga­li­sti. On je obe­ćao i da će vo­di­ti ra­ču­na da sve ono što je tra­di­ci­ja i što su pri­rod­ne gra­ni­ce, vo­do­to­ci, br­da i sve ono što je do sad va­ži­lo kao prak­sa bu­de pri­mi­je­nje­no.

-Ne po­sto­je ka­ta­star­ske op­šti­ne Ljaj­ko­vi­ći, Mi­tro­vi­ći i Srp­ska. Po­sto­je Bo­tun i Ci­jev­na. Pri­ča­mo o to­me gdje će­mo po­sta­vi­ti ta­blu ka Pod­go­ri­ci, aj­de da utvr­di­mo te­ri­to­ri­ju, pa će­mo for­mal­nost po­sta­vlja­nja ta­ble ka­sni­je. Ja ću sno­si­ti tro­ško­ve iz­ra­de, a vi po­ne­si­te ma­cu. I sle­de­ća sjed­ni­ca će bi­ti po hit­nom po­stup­ku jer nas opo­mi­nje i uslo­vlja­va Za­kon o bi­rač­kom spi­sku. Gra­ni­ca iz­me­đu grad­skih op­šti­na i Glav­nog gra­da ni­je po­sto­ja­la do sa­da. Po­sto­ja­lo je ad­mi­ni­stra­tiv­no pod­ruč­je. Mi sad tre­ba da utvr­đu­je­mo gra­ni­ce ne na osno­vu pret­hod­nih, jer ih ni­je­smo ima­li. To je de­fi­ni­sa­nje od­no­sa iz­me­đu Glav­nog gra­da i op­šti­na Go­lu­bov­ci i Tu­zi. Ove gra­ni­ce bi­će dru­ga­či­je od ad­mi­ni­stra­tiv­nih. Već su dru­ga­či­je kroz uvo­đe­nje Vra­nji­ne, a bi­će i do­dat­no. Do­volj­no je ja­sna po­ru­ka. Bi­će dru­ga­či­je u onom smi­slu u ko­jem za­kon pro­pi­su­je – ka­že Ra­do­njić.

On je is­ta­kao da spo­ra sa Glav­nim gra­dom ne­ma.

-Po­mi­nje­te Vra­nji­nu, ko je pi­tao gra­đa­ne gdje će da ži­ve? Ni me­ne ni­ko ni­je pi­tao ho­ću li da bu­dem gra­đa­nin Nju­jor­ka, a pri­hva­tio bih, no ži­vim na ovoj te­ri­to­ri­ji. Da je ta­ko ko zna ko­li­ko bi ima­li Mar­so­va­ca, Nju­jor­ča­na i Aj­zer­bej­dža­na­ca – ka­zao je Ra­do­njić.
Slav­ko Vuk­če­vić pi­tao je ne­ko­li­ko pu­ta ko­me će pri­pa­sti no­vo na­se­lje Do­nja Ci­jev­na i is­ta­kao da uka­zu­je na pro­ble­me ko­ji mo­gu da se de­se.
Ra­do­njić je is­ta­kao da ko­ra­ci­ma zna da po­ka­že gdje je ka­ta­star­ska op­šti­na Bo­tun i Ci­jev­na.

-Bo­tun ide iza ma­gi­stra­le ka skla­di­štu Cr­ve­nog kr­sta uz ma­gi­stra­lu sje­ve­ro­i­stoč­no 20 me­ta­ra od ma­gi­stra­le i tu se gra­ni­či sa KO Ci­jev­na. Po­stu­pi­ću po za­ko­nu bu­di­te si­gur­ni. Za­kon pro­pi­su­je da se gra­ni­ce na­se­lja po­kla­pa­ju u na­če­lu sa gra­ni­ca­ma ka­ta­star­skih op­šti­na, uko­li­ko ne po­sto­ji dru­ga­či­ji do­go­vor – re­kao je Ra­do­njić.
Ra­do­njić je pro­či­tao od­bor­ni­ci­ma ko­ja te­ri­to­ri­ja pri­pa­da Glav­nom gra­du. Vuk­če­vić je is­ta­kao da ni­je čuo da je po­me­nuo ijed­nu gra­ni­cu sa GO Go­lu­bov­ci.

-Išli ste od Ko­ko­ta pre­ko Pi­pe­ra do Tu­zi i tu sta­vi­li tač­ku – re­kao je Vuk­če­vić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com