Baković: Pružiti podršku ostvarivanju prava žena u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Baković: Pružiti podršku ostvarivanju prava žena u Crnoj Gori

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda svim pripadnicama ženskog pola čestita 8.mart, Međunarodni praznik žena, i poziva državne organe, civilni sektor i sve članove društvene zajednice da ojačaju mehanizme i pruže podršku ostvarivanju prava žena u Crnoj Gori.

“Tradicionalni konzervativni pogled na stvarnost dugo je stavljao ženu u podređeni položaj u odnosu na pripadnike drugog pola. Takav pristup uslovio je postojanje negativnih stereotipa, od kojih su neki uzrokovali statusne i materijalne probleme, dok su drugi činili ženu ranjivom i žrtvom brojnih delikata, uključujući i one koji narušavaju njen fizički i psihički integritet. Na raskrsnici milenijuma uloga žene se u punoj mjeri transformiše u značajan društveni faktor, koji pored tradicionalne brige za porodicu i potomstvo dobija značajnu ekonomsku i sociološku razvojnu ulogu u napretku svake države i globalne zajednice”, saopšteno je iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Nažalost, dodaju oni, njenu vitalnu ulogu u društvu bitno narušavaju pojave kakve su vezane za nasilje nad ženama, stigmatizacija, uvredljivi i šovinistički istupi, diskriminacija u mnogim oblastima života i rada, kao i drugi negativni trendovi zasnovani na nejednakosti polova i tezi o društvenoj superiornosti muškaraca.

“U svojoj egzistencijalnoj borbi za jednakost i uspostavljanje ravnoteže polova u društvu žene moraju biti podržane, kako u institucionalnom smislu, tako i u praktičnim vidovima podrške koje često definišemo kao proces zagovaranja ljudskih prava i sloboda. No, ta i takva jednakost mora biti suštinska i stvarna, a ne teorijska i iluzorna, kako naglašava Evropski sud za ljudska prava u svojoj praksi zaštite ljudskih prava i sloboda”, ističe se u saopštenju.

Predstavnici Institucije učestvovaće sjutra u radu „Ženskog parlamenta“ kao i na Osmomartovskom maršu pod motom “Socijalna pravda-nećemo odustati”.

1 komentar

  1. Nicely, that is certainly good, nonetheless how about further alternatives we’ve here? Can you mind composing yet another article relating to them all furthermore? Appreciate it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com