Bijela: Neizvjesna sudbina radnika - Volim Podgoricu

Bijela: Neizvjesna sudbina radnika

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) protestvovali su danas ispred kapije kompanije  nezadovoljni što ni osam mjeseci nakon uvođenja stečaja  nije riješen njihov status. Ne mogu da dobiju ni informacije iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja i Tenderske komsije o rezultatu tendera za prodaju imovine i tendera za koncesiju za brodogradilišnu luku.

Nakon sutrašnjeg sastanka sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem radnici će odlučiti o daljim koracima.

“Nemamo odgovor zašto se jedina ponuda za koncesiju luke koju je dostavio kanadski biznismen Peter Mank, odnosno konzorcijum koji čine Porto Montenegro i Damen shipyards, još ne  razmatra”, kaže predsjednik sindikalne organizacije Brodogradilišta Mladen Krivokapić i smatra da  je opravdna sumnja radnika da nešto nije u redu,  jer ni rukovodstvo Brodogradilišta ništa ne zna o tome .

Krivokapić ističe da je  situacija za radnike sada  teža nego kada je stečaj uveden.

“Počela je da kasni i plata od 193 eura. Nije problem da je mi sačekamo, ali banke neće da čekaju, jer su  skoro svi radnici kreditno zaduženi. Tražili smo da nam banke odobre grejs period,  ali nisu pristali bez garancije u kom periodu će se imovina JBB prodati. To sada niko ne zna i niko im ne može garantovati”, pojašnjava Krivokapić.

U Brodogradilištu su sada angažovana 183 radnika, koji rade na barži koja je tu bila na dan uvođenja stečaja , na putničkom bodu Laki star, a na remontu su i dva broda VCG :školski brod Jadran i fregata. Krivokašić ističe da obim posla nije prevelik, i da dobar dio posla završavaju kooperanti.

Radnicima se duguju još dvije i po plate, pet zimnica i 23 naknade za podstanarine, povezivanje radnog staža za 5,5 godina i otpremnine -ukupno oko 1,3 miliona eura. Ta potraživanja ušla su u stečajnu masu i biće izmireno kada bude novca od porodaje imovine, vjeruju radnici. Vladaje  u četvrtak donijela odluku da se za 64 radnika koji su stekli uslove za penziju što prije uplate dugovanja  i poveže radni staž.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva raspisalo je 28 decembra prošle godine  javni poziv za učešće na tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina. Konzorcijum koji čine Porto Montenegro i Damen Damen shipyards jedini su  dostavili  ponudu .Koncesija se daje na području koje obuhvata prostor u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108,29 hiljada kvadrata.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je, početkom januara  tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po ukupnoj početnoj cijeni od oko 27,2 miliona eura, na koji je ponudu dostavio samo Pomorski trening centar  Azalea  iz Bijele za kupovinu dva poslovna prostora Jadranskog brodogradilišta, po cijeni od 1,23 miliona eura.

Stečaj u Brodogradilištu pokrenut je krajem juna prošle godine na zahtjev Poreske uprave  zbog duga od  od 6,5 miliona eura.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com