Gošović Begoviću: Objasnite primjenu tarifnog broja Advokatske komore - Volim Podgoricu

Gošović Begoviću: Objasnite primjenu tarifnog broja Advokatske komore

Nezavisni poslanik Neven Gošović zatražio je od predsjednika Advokatske komore Crne Gore Zdravka Begoviča da objasni primjenu tarifnog broja 11 Advokatske tarife, kao i kada će doći do njene izmjene, budući da su posredstvom nje već godinama, od strane države, lokalnih samouprava, javnih preduzeća, javnih službi i građana, kako tvrdi, isplaćeni milionski nerazumno visoki iznosi novčanih sredstava.

Otvoreno pismo poslanika Gošovića objavljujemo u cjelosti: 

Primjenom naznačenog tarifnog broja advokatu, kada pokreće postupak, zastupa ili brani dva ili više lica, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, pripada naknada predviđena ovom tarifom, uz uvećanje od 50 odsto za svako drugo i naredno lice.

Ovako, od strane Upravnog odbora Advokatske komore određena nagrada za rad advokata, predstavlja „unikatno“ rješenje, koje ne postoji u okruženju, niti u zemljama Evropske unije.

Brojni su primjeri veoma visokih sudskih troškova nastalih primjenom tarifnog broja 11.

Javnost je prije neki dan upoznata da će primjenom tog tarifnog broja i bivši radnici cetinjskog Oboda, njih 320, koji su tražili zaštitu svojih prava, ukoliko presuda Privrednog suda u Podgorici postane pravosnažna, na ime troškova sudskog postupka biti dužni platiti čak 146.000 eura.

Gospodine predsjedniče Advokatske komore, na moje otvoreno pismo kojeg sam Vam uputio 10. decembra 2015. godine odgovorili ste ćutanjem.

Zato, u cilju zaštite prije svega interesa građana Crne Gore na pristup pravdi, ponovo Vas pozivam da obavijestite javnost čija iskustva je Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore koristio prilikom donošenja tarifnog broja 11 Advokatske tarife, te da li ćete i kada, u skladu sa Vašim ovlašćenjima pred Upravnim odborom pokrenuti postupak za donošenje odluke o izmjeni tarifnog broja 11 Advokatske tarife, kako bi naknada za rad advokata po osnovu odbrane i zastupanja više lica bila određena u skladu sa međunarodnim standardima uz uvažavanje i socijalno-ekonomskih prilika u crnogorskom društvu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com