Građani Crne Gore pozitivno o članstvu u EU - Volim Podgoricu

Građani Crne Gore pozitivno o članstvu u EU

Velika većina grđana podržava članstvo Crne Gore u EU i generalno ima pozitivno mišljenje o EU i nenim institucijama, pokazalo je istraživanje o percpecijama javnosti i komuniciranju procesa EU integracija u Crnoj Gori. Raste i informisanost kao i znanje građana o pregovorima, evropskim institucijama i fondovima.

Iz Delegacije EU pozdravljaju euroentuzijazam crnogorskih građana, a od vlasti traže da nastave reforme.

U odnosu na rezultate istraživanja iz 2013. godine, crnogorski građani su u 2016. zadržali veoma pozitivan odnoskada je podrška članstvu Crne Gore u EU u pitanju, kao i pogledu podrške i odnosa prema EU i njenim institucijama.

„Ukoliko eliminišemo apstinente i one koji nemaju stav, odnosno ne znaju šta bi uradili da je sjutra referendum o ulasku EU, odnosno ukoliko računate one koji znaju šta će da rade i koji imaju stav, onda od tog broja imate 73,6 posto onih koji bi izašli i glasali za i 26 posto koji bi glasali protiv“, kaže Olivera Komar iz agencije De Facto.

Građani od članstva u EU očekuju da će donijeti promjene u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, bolje šanse za mlade kao i veće mogućnosti za privredu.

Informisanost i znanje građana o pregovrima Crne Gore i EU je poraslo, kaže Komar i navodi da su, osim poznatih kanala informisanja preko televizije i štampe, sve značajniji internet i socijalne mreže.

Za kvalitet informacija najodgovorniji su, prema mišljenju građan,a Vlada i mediji.

„Ocjena kvaliteta i količine informacija u javnosti u vezi sa procesom priključivanja Evropskoj uniji je pozitivna. Dakle u odnosu na 2013. godinu procenat onih koji smatraju da je javnost informisana kvalitetno i potpuno ili da su javnosti pružene sve ključne informacije je porastao. Ovih prvih je bilo 11, a sada ih je 12 posto dok je ovih drugih bilo 21, a sada 27 posto. Dakle broj onih koji smatraju da su sada bolej informisani je porastao gotovo deset posto“, ističe Komar.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com