Dok se opozicija dogovara vladajuća partija počela izbornu kampanju - Volim Podgoricu

Dok se opozicija dogovara vladajuća partija počela izbornu kampanju

Dok je na crnogorskoj političkoj sceni trenutno zatišje u kome se ne nazire da li će i kada biti obnovljen parlamentarni dijalog vlasti i opozicije o uslovima za održavanje regularnih izbora, izborna kampanja, sudeći makar prema aktivnostima državnih funkcionera iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), kao da je već počela.

Iako se zvižduk za start izborne kampanje još nije čuo, aktivnosti na terenu pripadnika vladajuće partije koji obavljaju visoke državne funkcije kao da potvrđuju da je trka uoči parlamentarnih izbora, koji će se najvjerovatnije održati na jesen, već počela.

Dok podijeljena opozicija ne uspijeva da postigne dogovor o zajedničkom djelovanju, kako bi se izborila za fer izborne uslove, dotle državni funkcioneri iz vladajuće DPS inteziviraju svoj rad. Svečano otvaraju nove dnevne centre za penzionere, vrtiće, renovirane centre za socijalni rad, puštaju u funkciju seoske vodovode.

Za opozicionog nezavisnog poslanika Mladena Bojanića postoji dovoljno osnova za sumnju da je vladajuća partija izbornu kampanju počela oprobanim mehanizmima zloupotreba.

“Krenulo je. Evo i Zakon o zaradama u javnom sektoru i najava povećanja penzija, ne zaboravite i to. Tako su sve to stvari koje nas uvode u formalnu predizbornu kampanju“, konstatuje Bojanić.

Sa druge strane, u vladajućem DPS-u negiraju da njihove aktivnosti i odluke imaju veze sa predizbornom kampanjom.

Sumnje da se poslije tri godine penzije baš sada povećavaju upravo zbog izbora, odlučno je odbacila ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, nakon što je odluka o tome saopštena na prošloj sjednici Vlade.

“Ovo nije nikakva politička priča. Nijesu svi penzioneri Crne Gore članovi DPS-a“, ustvrdila je ministarka.

Visoki funkcioner DPS-a Zoran Jelić, bivši direktor Zavoda za zapošljavanje, koga je opozicija označila kao jednog od glavnih aktera afere „Snimak“, međutim, tvrdi kako je tu samo riječ o redovnim aktivnostima vladinih funkcionera, u skladu sa programom i propisima. Jelić konstatuje kako je afera „Snimak“, koju naziva izmišljenom, dobila i pravni i politički epilog, tehničkim izvještajem skupštinskog Anketnog odbora.

“Što se tiče pravnog dijela, kao što znate, od 19 slučajeva gdje su bile podignute optužnice ili optužni nalozi prema Državnom tužilaštvu, 16 je odbačeno kao neosnovano, dva su dobila sudski epilog, a jedan je u procesu izviđaja. Prema tome, nadležni državni organi su odradili i svoj sudski epilog i ova, takozvana i izmišljena afera, potpuno je završena. To su optužbe onih koji nijesu dobronamjerni prema građanima Crne Gore, jer smatraju da u izbornoj godini treba obustaviti sve aktivnosti i na taj način nanijeti štetu svim građanima“, smatra Jelić.

Da treba biti obazriv i ne posmatrati sve vladine aktivnosti kroz prizmu izborne kampanje, kao zloupotrebu javnih resursa u cilju pridobijanja glasova, smatra i Marko Sošić iz Instituta Alternativa. Međutim, u toj nevladinoj organizaciji dijele mišljenje kako je predizborna kampanja uveliko počela.

Mi smo svjedoci ovih dana, kada smo možda osjetljiviji na te pojave, kao što su npr. sječa SDP kadra u javnim preduzećima ili npr. sva ova nova zapošljavanja ili sve te budžetske linije koje se sada otkrivaju za 2016 god. Tu se vidi da su socijalna davanja na lokalnom nivou veća nego prethodnih godina ili su takva makar u planu. Ili da su na nacionalnom nivou neki diskrecioni izdaci ili posebno fleksibilne budžetske kategorije isto u porastu“, komentariše Sošić.

Pojačani aktivizam vladajuće partije prati inertnost i pasivnost opozicionih stranaka, koje su podijeljene oko načina djelovanja u borbi za fer izborne uslove.

Mladen Bojanić je ipak optimista da će doći do minimuma saglasnosti i zajedničke platforme, kako bi onemogućili predizborne zloupotrebe vlasti.

“Imam optimizma jer mi se čini da je sve veći pritisak javnosti da oni to urade. Nadam se da će shvatiti vrlo brzo, dok ne bude kasno, da će bilo ko od opozicije ko ne postupi u tom pravcu biti kažnjen na sljedećim izborima“, zaključuje Bojanić.

(Radio Slobodna Evropa)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com