Klizište u blizini Bijelog Polja ugozilo nekoliko kuća, seoski magistrali put i željezničku prugu - Volim Podgoricu

Klizište u blizini Bijelog Polja ugozilo nekoliko kuća, seoski magistrali put i željezničku prugu

BI­JE­LO PO­LjE – Kli­zi­šte u bli­zi­ni ku­će Šće­ki­ća u bje­lo­polj­skom na­se­lju Ra­ko­nje ju­če je na ne­ko­li­ko sa­ti ob­u­sta­vi­lo sa­o­bra­ćaj pre­ma se­lu Cr­ni­o­ni­ca i do­ve­lo u opa­snost ne­ko­li­ko ku­ća, ali i se­o­ski i ma­gi­stral­ni put i že­lje­znič­ku pru­gu. Usled obil­nih pa­da­vi­na ju­če, oko 10 sa­ti, br­do pre­ko pu­ta ho­te­la „Dvo­ri” u Ra­ko­nja­ma se ob­ru­ši­lo i stvo­ri­lo ne­pri­li­ke ži­te­lji­ma ovog di­je­la Bi­je­log Po­lja. Ina­če, ovaj dio gra­da gdje se po­ja­vi­lo kli­zi­šte gra­ni­či se sa ne­ka­da­šnjim voj­nim kom­plek­som Ce­ro­vo, gdje se tre­nut­no na­la­zi Azmont aka­de­mi­ja.
Od po­sle­di­ca kli­zi­šta naj­vi­še je ugro­že­na ku­ća sa­mo­hra­ne maj­ke Zo­ri­ce Mi­ro­sa­vić Šće­kić. Ona ka­že da je mi­sli­la da će sve oti­ći u am­bis i da im ne­će bi­ti spa­sa.
– Ni­šta ni­je­sam slu­ti­la ka­da me je zet u ju­tar­njim sa­ti­ma po­zvao mo­bil­nim te­le­fo­nom i sa­op­štio da se br­do po­red ku­će ob­ru­ši­lo. Iza­šla sam iz ku­će i ugle­da­la ne­vje­ro­va­tan pri­zor. Na sa­mo de­set me­ta­ra od ku­će u ko­jom smo bi­li ja i tro­je dje­ce, ze­mlja se sru­či­la i za­u­sta­vi­la na pu­t ko­ji da­lje vo­di za se­lo Cr­ni­o­ni­ca. Bi­li smo pot­pu­no od­sje­če­ni od svi­je­ta. Do nas se u tom mo­men­tu i na­red­nih sa­ti mo­glo do­ći sa­mo he­li­kop­te­rom – pri­ča Šće­ki­će­va i do­da­je da je i ne­ko­li­ko sa­ti ka­sni­je po­drh­ta­va­la i kli­za­la i da je ze­mlja sa­mo bi­lo pi­ta­nje vre­me­na ka­da će sve oti­ći u pro­va­li­ju. O od­ro­nu su oba­vi­je­šte­ni po­li­caj­ci i va­tro­ga­sci. A eki­pa Slu­žbe za­šti­te i spa­sav­nja sti­gla je od­mah na li­ce mje­sta. Va­tro­ga­sac Da­ni­lo Vla­o­vić ka­že da su za­te­kli ne­vje­ro­va­tan pri­zor.
-Sve­ga smo se na­gle­da­li, ali nas je za­i­sta bi­lo strah da ku­ća ne kre­ne niz­br­do – ka­že Vla­o­vić.
Jed­na od mje­štan­ki Cr­ni­o­ni­ce bi­la je iz­be­zu­mlje­na i upla­še­na jer se ze­mlja od­ra­nja­la baš u tre­nut­ku ka­da se ona kre­ta­la pu­tem. Re­kla nam je da je tr­če­ći je­dva uspje­la da po­bjeg­ne i iz­bjeg­ne naj­go­re. Sre­ćom, ka­ta­stro­fa je iz­bjeg­nu­ta, a br­zo je re­a­go­va i De­jan Lu­ko­vić i rad­ni­ci sa me­ha­ni­za­ci­jom Se­kre­ta­ri­ja­ta za sa­o­bra­ćaj.
– Na­kon na­por­nog ra­da od ne­ko­li­ko sa­ti sa pu­ta je uspje­šno uklo­nje­na od­ro­nje­na ze­mlja i od­va­lje­na bu­ko­va sta­bla. Oko 15 sa­ti us­po­sta­vljen je po­vre­me­ni sa­o­bra­ćaj sa Cr­ni­o­ni­com i po­la­ko ali opre­zno na­sta­vlja­mo da raš­či­šća­va­mo te­ren. Struč­na li­ca će da­ti pre­po­ru­ku šta da­lje da se ra­di i ko­ji po­sao je u ovom t­re­nut­ku naj­pre­či i naj­cje­lis­hod­ni­ji – na­gla­ša­va Lu­ko­vić.
Vla­sni­ca ku­će is­ti­če da se ze­mlja i da­lje od­ra­nja i da se pri­mi­če do po­lo­vi­ne ma­ka­dam­skog pu­ta ko­ji od as­fal­ta vo­di do nje­ne ku­će.
– Ne znam šta da ra­dim. Ov­dje te­ško da smi­je­mo za­no­ći­ti. Na­ći­će­mo smje­štaj ne­gdje kod ro­đa­ka ili kom­ši­ja dok nad­le­žni ne­što ne pre­du­zmu i spa­su nas even­tu­al­ne ne­sre­će. Sa­mo je pi­ta­nje tre­nut­ka kad će i ova na­ša ku­ća kre­nu­ti niz­br­do. A on­da, što se u Bo­ga na­dam da se ne­će de­si­ti, bi­će ugro­že­no se­dam – osam ku­ća u pod­nož­ju br­da, ali i se­o­ski put za Cr­ni­o­ni­cu, kao i že­lje­znič­ka pru­ga- ka­zu­je Šće­ki­će­va, do­da­ju­ći da ona ni­je u sta­nju da sa­ni­ra po­sle­di­ce kli­zi­šta
– Na­la­zim se na evi­den­ci­ji ne­za­po­sle­nih i pri­mam so­ci­jal­nu po­moć od 97 eura. Ni­je­sam mo­gla da ostva­rim na­kna­du ko­ju da­ju maj­kama sa tro­je dje­ce jer ne­mam po­treb­nih 15 go­di­na na Bi­rou ra­da. U stva­ri imam, ali ve­ći dio je na Bi­rou ra­da u Sr­bi­ji – ka­že Šće­ki­će­va, ape­lu­ju­ći na lo­kal­nu upra­vu da pre­du­zmu sve mje­re ka­ko bi­ nje­nu po­ro­di­cu za­šti­ti­li od even­tu­al­ne ne­sre­će.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com