Mreža žena PzP: Imamo li razloga za slavlje? - Volim Podgoricu

Mreža žena PzP: Imamo li razloga za slavlje?

Međunarodni dan žena je datum, kada bi trebalo da slavimo ekonomska, politička i društvena dostignuća u emancipaciji jednog pola. Međutim, postavlja se pitanje koliko smo kao društvo zaista postigli i imamo li razloga za slavlje, navodi se u saopštenju Mreža žena Pokreta za promjene.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Stekle smo pravo na rad, na pravo glasa, da budemo zaštićene od nasilja, na jednaku šansu za obrazovanje, ali u stvarnosti situacija izgleda dramatično drugačije.

Najveći procenat žena danas je u Crnoj Gori angažovano u poslovima trgovine, sa platom od oko 250 eura u prosjeku. Veliki trgovinski lanci eksploatišu žensku radnu snagu više nego što je zakonom dozvoljeno, često ih tjerajući da rade i najteže fizičke poslove koji nisu u opisu radnog mjesta, stajanje po 8 i više sati, prekovremeni rad koji im se ne plaća, i uz sve to pod stalnim pritiskom od gubitka radnog mjesta.

Često trpe mobing zbog godina ili trudnoće, te je veliko pitanje da li će većina danas radno sposobnih žena dočekati penziju, posebno u situaciji kada se stalno pomjera starosna granica za odlazak u penziju  ili ga ponovo pronaći ako ga jednom izgubi. Žene su danas u Crnoj Gori najranjivija kategorija, zaštićene zakonom, ali zakonom koji se selektivno primjenjuje.

Živimo u zemlji nedosljedne i loše populacione politike, gdje je ukinut dječiji dodatak, gdje ne postoji dobra socijalna politika. Iako de facto imamo pravo da učestvujemo u političkom životu, žene su zapravo marginalizovane i isključene iz sfera gdje se odlučuje. Pogledajte samo procenat žena ministarki, poslanica, direktorica, predjsednica opština, a potpuno su isključene sa pozicija političkih liderki u formalnom smislu. Plate su i dalje u prosjeku niže od muških, sve to zajedno sklapa jednu mozaičnu sliku u kojoj su pomješane prazna priča o ispunjavanju evropskih standarda i činjenice da ni jedan standard ne ispunjavamo.

Prevalile smo dug put od pobune tekstilnih radnica do danas. Od sluškinje do osobe, ali naša borba za ravnopravnost nije gotova. Ruža u celofanu na današnji dan ne znači ništa. Ali zato znače dobri zakoni koji se sprovode, ekonomska i socijalna sigurnost, sigurnost od nasilja na ulici i u kući, ravnomeran pristup u realnim centrima moći I odlučivanja. Srećan nam od srca 8. mart zato što smo puno postigle, ali to ne treba da nas uspava, već da nas sve zajedno pokrene da još više radimo na poboljšanju našeg statusa u društvu.

2 komentara

  1. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com