KANA: Stvoreni uslovi da se zatvori gradilište pored hotela Podgorica - Volim Podgoricu

KANA: Stvoreni uslovi da se zatvori gradilište pored hotela Podgorica

Poslije dvomjesečnog zalaganja grupe KANA za skretanje pažnje na, kako tvrde, neregularnosti Izmjena i dopuna detaljnog urbanističkog plana “Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio” i insistiranju na zaštiti hotela “Podgorica” kao kulturnog dobra, konačno se, kažu, nazire izlaz iz ove situacije. Uz svesrdnu pomoć Inženjerske komore Crne Gore i Saveza arhitekata Crne Gore, postignut je, kako su istakli u ovoj grupi, uspjeh u borbi za poštovanje zakona i pravila struke u procesu planiranja prostora i gradnje objekata.

Kako se navodi u saopštenju grupe KANA, Inspektor za urbanizam i geodeziju izvršio je pregled planskog dokumenta i dokumentacije na osnovu koje je izdata građevinska dozvola.

Tom prilikom utvrdio je i konstatovao je da predmetni planski dokument nije donešen u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, urbanističko tehnički uslovi nijesuu izdati u skladu sa takvim planskim dokumentom i Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, kao i da tehnička dokumentacija nije izrađena odnosno revidovana u skladu sa planskim dokumentom.

“Na osnovu navedenog zaključujemo da su se stvorili svi uslovi da se sporni planski dokument stavi van snage, da se poništi građevinska dozvola izdata investitoru “Normal tours”, da se gradilište zatvori, započeti objekat poruši i da se prostor ispred hotela dovede u prvobitno stanje. Takođe ćemo nastaviti da insistiramo da se hotel “Podgorica” zaštiti kao kulturno dobro i da mu se definiše zona zaštite, što je cilj grupe KANA od samog početka”, kazali su u grupi KANA / ko ako ne arhitekt?.

Na potezu je, kažu, sada Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje bi trebalo da preduzme radnje iz svoje nadležnosti da se sporni plan proglasi nezakonitim i Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine koji bi, postupajući po nalazu inspektora, trebalo da ponište nezakonito izdatu građevinsku dozvolu.

“Ukoliko se ponovi scenario kao u slučaju hotela “Crna Gora”, kada su se institucije oglušile na nalaze inspektora i nezakonite radnje prećutno dozvolile, biće to jasan signal da u navedenim institucijama vlada potpuno bezakonje i opstrukcija ustavno-pravnog poretka ove države. Moramo naglasiti da je ovdje sporan čitav planski dokument, pa tek onda pravni akti koji iz njega proizilaze, što je mnogo ozbiljniji slučaj od slučaja hotela “Crna Gora”, gdje su sporni bili samo postupci vezano za gradnju objekta”, ističu u grupi KANA / ko ako ne arhitekt?.

Na kraju, dodaju, nepohodno je ispitati odgovornost svih aktera u lancu urbanističkog i građevinskog djelovanja u vezi sa hotelom “Podgorica”, i to-naručioca plana, planera, revizione komisije, sektora za lokalna planska dokumenta MORT-a, konkursnog žirija, projektanta, revidenta i ostalih.

Grupa KANA izražava zadovoljstvo što ima časnih pojedinaca unutar institucija uprave, koji svoj posao obavljaju stručno i odgovorno i apeluje na ostale da slijede takav primjer.

“Naglašavamo da je ovo rezultat udružene akcije našeg udruženja i Inženjerske komore, uz podršku Saveza arhitekata i svih zainteresovanih građana, kojima se ovim putem zahvaljujemo”, zaključuju u ovoj grupi.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com