TURCI PRESUDILI: Djecu otetu i odvedenu u Tursku vratiti majci Slavici - Volim Podgoricu

TURCI PRESUDILI: Djecu otetu i odvedenu u Tursku vratiti majci Slavici

Turski porodični sud u Mersinu odlučio je danas da se Beograđanki Slavici Burmazović vrati njeno troje djece koje je prošle godine bez njenog pristanka i znanja odveo u Tursku nevjenčani suprug i otac djece turski državljanin Ejup Jundžžu.

To je rečeno je u Ministarstvu pravde Srbije, koje je u stalnom kontaktu sa tamošnjim insitucijama povodom ovog slučaja.

Nakon ročišta i izjašnjenja djece, da žele da žive sa majkom turski sud je donio presudu prema kojoj je Jundžu dužan da vrati Esmu (11), Ajšu (10) i Tarika (4), njihovoj majci, ali ova presuda još nije pravosnažna.

Naime, Jundžu ima pravo da uloži žalbu na presudu u roku od 15 dana. Jundžu je 18. avgusta 2015. godine oteo i bez saglasnosti majke odveo djecu u Tursku, da žive sa njegovom zakonitom suprugom Turkinjom i njihovom djecom. Tokom sudskog procesa djeca su uz prevodioca i u prisustvu psihologa i pedagoga rekla da žele da se vrate majci u Srbiju.

Esma, Ajša i mali Tarik sa polubratom Milanom (Foto: Facebook printscreen)Esma, Ajša i mali Tarik sa polubratom Milanom (Foto: Facebook printscreen)

Djeca su se i sprskim diplomatama koje su ih obišle u školi požalila da imaju loš tretman od maćehe, da je starija ćerka završila u bolnici zbog loše ishrane, da ih otac tuče i da im je zabranjen kontakt sa majkom. Međutim djeca su u nekoliko navrata uspjela preko direktorke škole u Turskoj da se čuju sa majkom.

Foto: Facebook printscreenFoto: Facebook printscreen

Jundžu je, ikao državljanin Turske uspio da ljetos pređe granicu na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i izvede ih iz zemlje, sa srpskim pasošima, a da mu niko nije tražio saglasnost drugog roditelja, a koja je po zakonima Srbije obavezna kada je u pitanju prelazak državne granice.

Foto: Facebook printscreenFoto: Facebook printscreen

Podsjetimo, svo troje djece izjasnilo se u srijedu na sudu da žele da žive sa majkom. Ejup je prošlog ljeta djecu oteo tako što ih je bez Slavičine saglasnosti odveo na Aerodrom “Nikola Tesla” prošao pograničnu policiju i odletio za Tursku. Od tada Slavica pokušava da vrati djecu. Treći osnovni sud u Beogradu donio je privremeno rješenje po kojem se starenje nad djecom povjerava Slavici do pravosnažnosti postupka. Ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo je i tursko ministarstvo pravde o otimici.

Foto: Facebook printscreen
(Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com