Evropski parlament: Dogovoriti fer izborne uslove - Volim Podgoricu

Evropski parlament: Dogovoriti fer izborne uslove

Poziv Evropkog parlamenta opoziciji u Crnoj Gori da razmotri ulazak u Vladu, kako bi se osigurali uslovi za fer i poštene izbore, za opozicione stranke koje su učestvovale u parlamentarnom dijalogu je prihvatljivo, ali kada Demokratska partija socijalista prihvati svih sedam uslova opozicije, koje za sada ne prihvata.

U opozicionim strankama smatraju da se u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Crnoj Gori upravo navode svi zahtjevi opozicije.

Evropski parlament je usvojenom Rezolucijom pozvao opoziciju u Crnoj Gori da razmotri ulazak u Vladu do izbora u oktobru ove godine, kako bi se osiguralo bez daljeg odlaganja, da su uslovi za slobodne i fer izbore garantovani uključujući kompletiranje modifikovanih izbornih lista i osiguravanje da se javni resursi ne koriste u partijske svrhe.

Na pitanje kako tumače ovaj poziv Evropskog parlamenta i formulacije koje su iznijete, u Demosu jednoj od članica opozcione grupacije koja je učestvovala u parlamentarnom dijalogu smatraju, da Evropski parlament sublimira zahtjeve opozicije jer se u Rezoluciji precizno nabrajaju uslovi za fer izbore.

“To se vidi u formulacijama kompletiranja modifikovanog izbornog zakonodavstva, zatim u sprječavanju zloupotreba državnih i javnih sredstava u izborne svrhe, kao i uloga Javnog servisa u izbornom procesu. To su sve one sporne tačke koje su vrlo precizno konkretizovane u samo predlogu Sporazuma opozicije. Mislimo da je to način da se potpiše sporazum i prihvati ulazak u Vladu. Dakle prihvatanje tih sedam spornih tačaka koje nije htio da prihvati DPS”, navodi Dragiša Janjušević iz Demosa.

I Mirko Stanić portparol Socijaldemokratske partije ocjenjuje da Rezolucija Evropskog parlamenta sadrži uglavnom sve zahtjeve koje je opozicija stavila pred najjaču političku stranku. Stanić očekuje da dođe do dogovora u narednom periodu i naglašava da to zavisi od DPS-a.

“Rezolucija, inače, sadrži sve zahtjeve koje je potencirala SDP u proteklom periodu. Od toga da se održe fer i demokratski izbori do dijela koji se odnosi na medijske slobode i na potrebu veće medijske etike na šta ukazujemo već duži period. Na žalost, svjedoci smo da su određene političke strukture pokušale da izbjegnu dogovor i ono što je potreba za dogovorom. Tako da ostaje da vidimo u narednih sedam dana da li će predstavnici najveće partije kao najodgovornija partija u ovom procesu, prihvatiti ono što su bili uslovi opozicije kako bi se došlo do sporazuma koji će omogućiti fer i slobodne izbore”, zaključuje Stanić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com