SRBIJA: Zbog vanredne situacije i poplava MUP evakuisao 171 ljudi - Volim Podgoricu

SRBIJA: Zbog vanredne situacije i poplava MUP evakuisao 171 ljudi

Zbog poplava i vanredne situacije proglašene 10. marta  MUP Srbije je dosada evakuisao 171 osobu, vodostaj Zapadne Morave je trenutno u opadanju, snabdjevanje električnom energijom i vodom u naseljima je uglavnom dobro, a pod vodom su velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Zbog prekida putnog pravca Čačak-Guča, koristi se alternativni put preko Graba. Nema prekida u snabdjevanju strujom i vodosnabdjevanju.

U opštini Gornji Milanovac snabdjevanje strujom i vodom je uredno, putevi su prohodni, mada ali oštećenja od poplava. Rijeka Bjelica je u svom koritu, a njene pritoke imaju tendenciju opadanja vodostaja. Na mjernom mjestu Kratovska stijena sa tendencijom opadanja.

Ugroženi su putni pravci Kratovska stijena-Lučani-Guča je povremeno u prekidu zbog prepumpavanja vode iz Dljina i put Čačak – Guča, preko Zeoka, zatvoren je za saobraćaj zbog klizišta na putu. Put će biti zatvoren za saobraćaj do daljnjeg. Evidentiraju se klizišta i odroni na putevima, a saobraćaj se odvija otežano na ugroženim dionicama. Formirane su komisije za procjenu štete na objektima, poljoprivredi, infrastrukturi i privrednim subjektima.

U opštini Kraljevo poplavljeno je oko 360 domaćinstava i 1.500 hektara poljoprivrednih površina. U opštini Raška ugroženi su objekti 67 domaćinstava. U prekidu je put u mjestu Ugljarevu opštine Vrnjačka Banja zbog oštećenja na prilaznom dijelu kod mosta na rijeci Zapadna Morava.

Na teritoriji Novog Pazara  evidentirano je 14 klizišta i 19 odrona, a srušena su i tri pješačka mosta. U opštini Sjenica snijega i dalje ima na nadmorskim visinama iznad 1.200 metara. I dalje je najveći problem elektrosnabdjevanje. Ukupno bez električne energije je 390 domaćinstava odnosno 1.170 stanovnika.

Zbog prekida na dalekovodima na Području Jasenova opštine Nova Varoš bez električne energije je oko 50 potrošača, na području Božetići isključena je jedna trafostanica tako da je bez struje oko 30 potrošača i oko 300 onih koji su priključeni na niskonaponsku mrežu. Na teritoriji opštine Bajina Bašta poplavljeno je 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, srušeno je pet mostova, a evidentirano je 50 klizišta. Prekid u snabdjevanju elekrtričnom energijom ima 283 potrošača. Vodostaj Drine je u manjem porastu.

Usled prelivanja vode Zapadne Morave u prekidu je dionica puta Požega-Pilatovići-Prijanovići, u mjestu Prijanovići, preko kolovoza.

Trenutno stanje u opštini Ljig je normalizovano, nivo vodostaja u vodotokovima je u opadanju. Nivo reke Ljig je u stagnaciji.

U toku prethodne noći vodostaj na vodama prvog i drugog reda u opštini Osečina nije se značajno mijenjao. Situacija stabilna.

Vodostaji rijeka Save i Drine je u stagnaciji. Tokom noći došlo je do izlivanja rijeke Jadar u nebranjenom dijelu u mjestu Bradić grada Loznice. Rijeka Korenita se izlila na nebranjenom dijelu u mjestu Donje Nedeljice i poplavila oko 20-30 hektara oranica.

Rijeka Grnčarica se izlila u nebranjenom dijelu u mjestu Donja Grnčara i poplavila 2-3 hektara oranica. Sve ostale rijeke na teritoriji grada Loznice su u koritu i ne prijeti opasnost od izlivanja. Na teritoriji opštine Bogatić rijeka Drina je u stagnaciji.

Prema informaciji dobijenoj od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vlade Srbije, na teritoriji opštine Kosovska Kamenica, trenutno je najkritičnije u mjestu Ranilug, gdje je u ugroženo šest kuća. Trenutno se brane nasipima od džakova. Po pozivu radi mehanizacija, traktori sa kašikama i bageri. Drugi prioritet je praćenje rijeka Lab i Sitnica kod Prilužja i Plemetine.

Aktivno se sprovode preventivne mjere i obilazi teren i na teritoriji grada Zaječara, Niša, Pirota, Beograda, Novog Sada i Vranja, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com