Opstrukcija počinje od vrha - Volim Podgoricu

Opstrukcija počinje od vrha

Direktor Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata, Žarko Knežević zatražio je od predsjednika Anketnog odbora koji ispituje prodaju imovine DKP-a, Aleksandra Damjanovića, da bez obzira koji će od dva predloga zaključaka biti usvojeni, obezbijedi  prisustvo svih članova prilikom glasanja. Tako bi, kako je kazao, mogli znati njihovo pojedinačno izjašnjavanje.

“To nam je vrlo važno radi upotrebe nekih drugih pravnih sredstava”, saopštio je Knežević.

On je naveo da nije prvi put da članovi Anketnog odbora nemaju jedinstven stav o pojedinim pitanjima, ali da su ipak, vjerovali da između poslanika neće biti oprečnih mišljenja kada je u pitanju prodaja nepokretne imovine DKP-a.

“Raspolagali ste sa sijaset nespornih činjenica i materijalnih dokaza, na osnovu kojih ste mogli zaključiti da je prodaja nepokretnosti bila u suprotnosti sa više važećih zakona i da je sa takvim postupanjem nadležnih organa i drugih subjekata nanijeta ogromna šteta državi i manjinskim akcionarima”, rekao je Knežević.

Na ove činjenice, kako je dodao, ukazao je i vrhovni državni tužilac konstatujući da u tim radnjama ima elemenata bića krivičnog djela zloupotreba službenih dužnosti u oblasti privrednog kriminala.

“I pored svega toga, poslanici iz vladajućih partija i stranaka nijesu htjeli ili nijesu smjeli da se suoče sa istinom, pa su predložili svoje zaključke, umjesto da podrže  veoma stručan, autentičan i u svemu objektivan izvještaj  Damjanovića, a vjerujemo i svih opozicionih poslanika”, naveo je Knežević.

On je istakao da je Damjanovićev izvještaj posebno zasluživao respekt sa aspekta predloženih mjera za saniranje  štetnih posljedica.

Knežević je naveo da manjinski akcionari odavno preduzimaju sva pravna sredstva “da zaštite svoj akcijski kapital i istovremeno i državnu imovinu, jer nadležni državni organi koji njome upravljaju nijesu za to zainteresovani.

“Sve to ukazuje da opstrukcija počinje sa vrha vlasti, a iskustvo nam govori i od strane nekih sudova. Međutim, sve to ne može nas  obeshrabriti da ostvarimo krajnji cilj, a to je da nadležni sudovi utvrde ništavost  kupoprodajnog ugovora između DKP-a u stečaju i Zetagradnje, kao i ništavost odluke Vlade  o osnivanju tzv. Novog duvanskog kombinata, samim tim i njegovu privatizaciju”, saopštio je Knežević.

Spremni da dogovorom riješe sporove

I pored svih neregularnosti i protivzakonitih radnji, manjinski akcionari pozivaju sve zainteresovane pravne subjekte na dogovor, kako bi se na pravilan i zakonit način riješili svi sporni odnosi.

“Ovo isključivo iz razloga da se ne bi u nedogled odugovlačilo sa izgradnjom novih fabričkih objekata i postrojenja Duvanskog kombinata na novoj lokaciji. I to će biti jedini i posljednji naš ustupak”, naveo je Knežević.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com