Saradnjom do priliva investicija u saobraćajnoj infrastrukturi - Volim Podgoricu

Saradnjom do priliva investicija u saobraćajnoj infrastrukturi

Član stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP“ Dritan Abazović, učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku „PA SEECP“, održanom 12. marta u Sofiji, u okviru bugarskog predsjedavanja ovom inicijativom.

Na sastanku čija je tema bila: „Unapređenje infrastrukture u Jugoističnoj Evropi – ubrzavanje prioritetnih projekata“, razmatrana su iskustva zemalja članica „SEECP“ u ovoj oblasti i predstavljene ideje koje imaju za cilj poboljšanje saobraćajne povezanosti zemalja regiona.

U Predlogu rezolucije, utvrđenom na sastanku, države „SEECP-a“ pozvane su da promovišu međuinstitucionalnu saradnju s ciljem jačanja stručnih kapaciteta i razmjene iskustava i najboljih praksi, kako bi se osigurao priliv investicija u saobraćajnu infrastrukturu. Na sastanku je preporučeno dalje razvijanje i realizacija „TEN-T“ sveobuhvatne mreže u Jugoistočnoj Evropi, u skladu sa odgovarajućim tehničkim standardima i uspostavljanje efikasnog saobraćajnog sistema koji će olakšati punu integraciju regiona u EU transportni sistem.

Takođe, istaknuta je i potreba za unapređenjem povezanosti regiona Jugoistočne Evrope kroz dodatan fokus na prekograničnu saradnju i eliminaciju međugraničnih uskih grla i nefizičkih barijera.

Državama članicama SEECP-a preporučeno je da se zajedničkim djelovanjem fokusiraju na uspostavljanje jedinstvenog regionalnog pristupa u investiranju u infrastrukturni razvoj.

Na kraju sastanka utvrđen je Predlog Rezolucije u kojoj su sumirani zaključci kao i Predlog izvještaja sa sastanka, koji će biti proslijeđeni Parlamentarnoj skupštini „SEECP“, na razmatranje i usvajanje. Takođe, na predlog poslanika Dritana Abazovića dogovoreno je da sledeći sastanak Opšteg odbora bude posvećen temi: „Zelena energija, potencijali i ulaganja u regionu Jugoistočne Evrope“.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com